Jobbközép kormányzásra készül Koszovó

A korábban Hashim Thaci elnök vezette, jobbközép Koszovói Demokrata Párt (PDK) és koalíciós partnerei nyerték meg a vasárnap tartott parlamenti választást a Klan Kosova nevű televízió honlapján közzétett exit poll-eredmények szerint Koszovóban.
Szepesi Anita, 2017. június 11. vasárnap, 20:24
Fotó: Napi.hu

A Klan Kosova felmérése szerint a PDK, valamint a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma) koalíciója a voksok 40,5 százalékát szerezte meg, így várhatóan Ramush Haradinaj, az eddig ellenzékből politizáló AAK elnöke lehet az új kormányfő - írta az MTI.

Az exit poll szerint a második helyen az önállóan indult, ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) végzett 29,9 százalékkal, míg a szavazóknak csupán a 27,2 százaléka voksolt az eddigi miniszterelnök, Isa Mustafa vezette koalícióra, amelyet a Koszovói Demokrata Szövetség (LDK), a Szövetség az Új Koszovóért (AKR), valamint az Alternatív Párt alkot.

A koszovói választási törvény szerint önállóan induló pártok esetében ötszázalékos a parlamenti bejutási küszöb, míg koalíciók esetében hétszázalékos. A kisebbségek a pozitív diszkriminációnak köszönhetően 20 nekik fenntartott hellyel rendelkeznek a 120 fős pristinai törvényhozásban, ebből 10 a szerb kisebbséget illeti meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.06.11 21:15

A vezérkos és a kecskepásztorok ha összeszövetkeznek ......
Fog is menni a vályogvetés csak győzze pénzzel az EU :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html