A romániai parlamenti választások győztese, a szociáldemokrata PSD 7,5 százalékos nominális gazdasági növekedést ígért a következő három évre. Mivel a szakemberek szerint 2017-ben két százalék körüli infláció várható, a valós gazdasági növekedésnek öt százaléknak kellene lennie - írja háttércikkében a Maszol.

Figyelembe véve, hogy idén előreláthatóan 5-5,1 százalékkal nő GDP a tavalyi szinthez képest, az ígéret első látásra hihetőnek tűnik. Az elemzők azonban óvnak a túlzott optimizmustól. Ekkora bővülés valószínűtlen a zavaros nemzetközi helyzetben. A legfrissebb prognózisok Németországban és Spanyolországban a növekedés ütemének csökkenését, Franciaországban és Olaszországban pedig stagnálást vetítenek előre.

A Brexit érzékenyen érintheti az Európai Unió költségvetését, az ipart és a bankrendszert - mondta Laurian Lungu gazdasági elemző a Ziarul Financiar napilapnak. Az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank 2017-es előrejelzései 3,6 és 3,9 százalék között alakulnak.

Csak óvatosan!

Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója úgy véli, hogy nem lehetetlen elérni a jövő évi célkitűzést, azonban ehhez javítani kell az EU-s pénzek lehívását, ösztönözni a külföldi beruházásokat és a banki hitelezést. Vigyázni kell ugyanakkor arra, hogy a gazdaság nehogy túlfűtötté váljon, mint 2008-ban. Jobb a 4-5 százalék körüli kiegyensúlyozott növekedés, mint az túlhúzott hét százalék.

Még gyors bővülés esetén sem látszik tarthatónak a PSD-nek az az ígérete, hogy az évtized végéig 60 százalékkal megemelik a nyugdíjakat. Az állam ugyan megteheti, hogy beruházások helyett, nyugdíjemelésre költ, ám Romániában inkább kevesebb közalkalmazottal működő, olcsóbb közigazgatást kellene létrehozni. Az olcsóbb államigazgatás ki tudná termelni a nagyobb nyugdíjakat - véli a szakember.