Jöhet a hedge-fund útlevél

Az Európai Parlament csütörtökön hatalmas többséggel elfogadta a hedge-fundok és a magántőke alapok kezelőinek szabályairól szóló direktívát, amely 2013-tól lesz érvényes.
NAPI, 2010. november 11. csütörtök, 14:02
Fotó:

A parlamentben hatalmas többséggel szavazták meg az új szabályozást, amely 513 igen szavazatot kapott 92 nem ellenében. tudósított a Reuters.  Ez az első, a szektort érintő egységes uniós szintű szabályozás. Lényege, hogy az ilyen alapok kezelőinek - beleértve az ingatlanalapokat is - először engedélyt kell kapniuk termékeik forgalmazására az Unión belül, egyfajta útlevelet. Ezután rendszeresen jelentést kell készíteniük a felügyelő hatóságoknak működésükről és likviditásuk mértékéről.

A transzparencia szabályok mellett a szabályozás fontos eleme, hogy uniós állampolgárok részére alternatív befektetési alapokat csak akkor lehet értékesíteni, ha az alap kezelője megszerezte az ehhez szükséges útlevelet, még akkor is, ha uniós tagállamon kívül van az alap székhelye. Más korlátozásokat is tartalmaz a szabály, tiltja például, hogy egy alap, ha megvásárol egy céget, eszközeit azonnal értékesítse.

HOZZÁSZÓLÁSOK