A nemzetközi hitelminősítő elemzésében megállapítja, hogy a költségvetési deficit leszorítását illetően Lengyelország az Európai Unió egyik legjobban teljesítő tagállama, az államháztartás deficitje a tavalyi becsült 3,4 százalékról az idén a hazai össztermék 3,2 százalékára, jövőre pedig a GDP 2,7 százalékára csökken.

A lengyel bankrendszer felügyelete jó, a monetáris politika és az árfolyam-politika hiteles, és az ország megfelelő tartalékokkal rendelkezik egy esetleges külső sokk kivédésére. A nyugdíjrendszer tavalyi átalakítása középtávon hozzájárul a pénzügyi stabilitás megőrzéséhez.

Az uniós pénzalapok elősegítik az infrastrukturális hiányosságok felszámolását és a hosszú távú növekedés alapjainak megteremtését a következő években.

A Fitch ugyanakkor figyelmeztet, hogy Lengyelország külső adósságának aránya továbbra is magas, és ez a leggyengébb pont a hitelbesorolás megállapításakor.

A Fitch osztályzati listáján az a "A-mínusz" besorolás négy fokozattal áll a befektetésre már nem ajánlott, vagyis a bóvlikategória fölött