Jöhet a százdolláros olaj?

Több olajat termelhetnek jövőre a nem OPEC-államok, elsősorban az észak-amerikai és kínai kibocsátás emelkedése miatt - közölte az IEA.
Napi Gazdaság Online, 2010. november 12. péntek, 12:36
Fotó:

Az előzőleg becsültnél nagyobb lehet az OPEC-en kívüli országokból származó olajkínálat jövőre, az észak-amerikai és kínai kibocsátás növekedése következtében - közölte a  Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA). A nem OPEC-országok termelői jövőre napi 53,4 millió hordó mennyiségű olajat bocsáthatnak ki az IEA szerint, ami napi 250 ezerrel több az egy hónappal ezelőtti becslésnél.

A globális nyersolaj-kereslet jövőre 1,2 millió hordós mennyiséggel, azaz 1,4 százalékkal bővülhet jövőre, összesen 88,5 millió hordóra. Utóbbi prognózis csak kis mértékű emelést jelent az előző havi közleményhez képest.

A határidős olajár a tegnapi New York-i kereskedésben két éves csúcsra, 88,63 dollárra emelkedett, miután az amerikai készletek váratlanul csökkentek, a kínai finomítók pedig rekord feldolgozási adatokat közöltek. A JPMorgan és Merrill Lynch prognózisa szerint jövőre 100 dollárig emelkedhet az olaj hordónkénti ára, a gyenge dollárárfolyam miatt a nyersanyagok felé forduló befektetői hangulat miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK