Jönnek az olcsóbb olimpiák

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai egyhangúlag megszavazták azt a modernizációs programot, amely révén a jövőben a jelenleginél olcsóbban lehet nyári és téli olimpiát rendezni.
Inforádió, MTI, 2014. december 8. hétfő, 13:06
Fotó: Reuters

A NOB kétnapos, monacói közgyűlésén a Thomas Bach elnök által benyújtott 40 pontos reformcsomag "alapjáról", az eddiginél hatékonyabb és rugalmasabb jelentkezést biztosító javaslatról voksoltak. Noha előzetesen több tag jelezte fenntartását, végül egyhangúlag fogadták el ezt a pontot.

A bizottság a jövőben szeretné vonzóbbá tenni a rendezést, s lefaragni a költségeket. A hatékonyabb és a korábbinál költségkímélőbb lebonyolítás érdekében a házigazda városnak bizonyos korlátok mellett megengedik, hogy más helyszínen, akár az adott országon kívül rendezzen meg egy-egy versenyt. Új a rendszerben az is, hogy a potenciális jelentkezők - még mielőtt belevágnának a hivatalos kandidálásba - előzetesen egyeztetnek a NOB-bal a terveikről. Így elkerülhetőek lesznek plusz kiadások.

Bach nem titkolta, ártott az olimpia nimbuszának, hogy a 2022-es téli játékokra eredetileg hat jelentkező volt, de négy - elsősorban pénzügyi okokból - visszalépett, s csak Peking, illetve a kazah Almati maradt versenyben.

A monacói közgyűlésen később szavaznak - többek között - az olimpiai televíziós csatorna beindításáról, illetve arról, hogy a házigazda bizonyos feltételek mellett maga dönthetne - a NOB beleegyezésével - egy vagy több sportág eseményeinek programba vételéről, azonban nem léphetné át nyári olimpia esetén a 10 500, téli játékoknál pedig a 2900 fős sportolói létszámot.

A küldöttek döntenek majd arról is, hogy a NOB-tagok életkori határát felemeljék-e a most érvényben lévő 70 évről. A javaslat az, hogy egyszeri esetben négy évvel meghosszabbítható legyen a tagság.

HOZZÁSZÓLÁSOK