Kamatcsökkentést várnak ma az ECB-től

Az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsa ma háromnegyed kettőkor teszi közzé nagy izgalommal várt kamatdöntését; az elemzők szűk többsége arra számít, hogy 25 bázisponttal mérséklik a 4,75 százalékos irányadó kéthetes repokamatot, mi több, egy élénk fantáziájú kisebbség az 50 bázispontos mérséklést sem tartja kizártnak.
Szabó Márta, 2001. április 11. szerda, 09:40
Fotó:

A meghatározó jegybankok közül egyedül az ECB nem csökkentette még a kamatokat az idén, arra hivatkozva, hogy még nem látszik elég biztosnak az inflációs veszély elmúlta. A monetáris enyhítés egyébként sem szokása az eurózóna központi bankjának: fennállása óta eddig egyszer, 1999 áprilisában vitte lejjebb az irányadó kamatot - 50 bázisponttal 2,50 százalékra - , azóta csak emelt rajta, összesen hétszer.
A mostani globális lassulás, a részvénypiacok gyengélkedése, az európai üzleti bizalom és az exportmegrendelések hanyatlása közepette azonban már nem lehet továbbb halogatni a kamatcsökkentést, sőt ezt már legalább két héttel korábban meg kellett volna lépni - mondják elemzők. Ha most is a kivárás mellett döntenek, az újabb pofont adhat az eurónak, bár valószínűleg csak rövid távon, mert néhány héten belül úgyis elkerülhetetlen lesz az enyhítés.
A hat vezető német gazdaságkutató tegnap szállította le 2,8 százalékról 2,6 százalékra az eurózóna idei GDP-növekedésére adott előrejelzését, az OECD pedig 3,1 százalékról 2,7 százalékra módosította ugyanezt.
Az ECB eddig mindenek fölé helyezte az infláció alakulását: az eurózónában februárban 2,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, kilencedik hónapja haladva meg a bank 2 százalékos plafonját. A márciusi adatot április 19-én teszik közzé, épp félidőben az ECB kormányzótanácsának mai, illetve április 26-án esedékes következő ülése között.

HOZZÁSZÓLÁSOK