Kamatemelés Lengyelországban

A lengyel jegybank pénzügypolitikai tanácsa szerdán - összhangban a várakozásokkal - negyed százalékponttal 5,50 százalékra emelte az alapkamatot.
NAPI Online, 2008. február 27. szerda, 15:59
Fotó:

Noha a lengyel gazdaság növekedési kilátásai nem egyértelműen jók a külső környezet romlása miatt, a piacon további szigorításra számítanak még ezentúl is, miután januárban is tovább gyorsult a tizenkét havi infláció - jelentette az MTI. A pénzromlási ütem 4,3 százalékon új hároméves csúcsot ért el a decemberi 4,0 százalék után -, és idén az első félévben a pénzügyminisztérium szerint még gyorsulni fog, mielőtt a második félévben talán lassul; 2006. decemberben 1,4 százalékos, tavaly januárban 1,6 százalékos volt.

De enélkül sincs túl sok titok a jövőt illetően: a központi bank vezetői rendszeresen és nyíltan jósolgatják a következő lépéseket, így a piaci konszenzus nem sokat kockáztat, amikor 5,75 százalékos alapkamatot jósol legkorábban április végére. Annál is inkább, mert a gazdasági növekedés idei lassulására szóló összes előrejelzést elbizonytalanította, hogy januárban az ipari termelés meglepetésre növekedésre váltott a decemberi havi visszaesés után, és 10,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a decemberi, 6,4 százalékos éves többlet után.

A Lengyel Nemzeti Bank tavaly, 2007. április végén, egyévi szóbeli figyelmeztetés után, megkezdte a szigorítást az addigi rekord alacsony, 4 százalékos kamatszintről, az EU-beli, nyugati munkapiacok konkurenciája miatt gyorsuló nagy béremelkedéssel, azzal összefüggésben a termelékenység gyengülésével, az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt érezhető inflációs nyomással és az államháztartás helyzetével magyarázva intézkedéseit. A "nem elsőrendű válság" okozta nemzetközi tőkepiaci bizonytalanság miatt ősszel szüntetet tartott, de csak novemberig bírta a tétlenséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK