Kamatot emelt a török jegybank

A török jegybank monetáris tanácsa 50 bázisponttal, 8 százalékra emelte az irányadó, egyhetes repokamatlábat csütörtökön annak ellenére, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök a kamatok csökkentését szeretné elérni a hitelezés ösztönzésére.
MTI, 2016. november 24. csütörtök, 15:04
Fotó: Reuters

A török jegybank 2014 óta először emelte az alapkamatot. A Reuters hírügynökség által megkérdezett 19 elemző közül 12-en ennél kisebb, 25 bázispontos emelést vártak.

A török jegybank közleményében kiemelte, a világgazdasági bizonytalanság miatti árfolyamingadozás növeli az inflációs kockázatot, ezért döntött a testület a monetáris szigorítás mellett. A török líra idén 14 százalékot veszített értékéből, és folyamatosan nyomás alatt van az erősödő dollárral szemben.

Recep Tayyip Erdogan korábban a "kamatok ellenségének" nevezte magát, és ostorozta a bankokat a drága hitelek miatt. Az elnök szeretné elérni a központi banknál a ráta csökkentését a gazdasági növekedés élénkítésére. A török elnök még a kamatdöntés előtt nyilatkozott úgy, hogy joga van bírálni a jegybankot, annak függetlensége ellenére.

HOZZÁSZÓLÁSOK