Gyorsan terjed a halálos betegség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a védőoltások általánossá tételét sürgette a betegség európai terjedésének megfékezése érdekében - számolt be a hvg.hu az MTI híre alapján.
Domokos László, 2018. augusztus 20. hétfő, 17:15
Fotó: Shutterstock

Idén az első félévben között több mint 41 ezren kapták el a kanyarót, s a betegség csak e hat hónap alatt 37 életet követelt. Összehasonlításképpen: tavaly összesen 23 927 megbetegedést - a 2016-os adat négyszeresét és 35 halálesetet regisztráltak - írta a portál.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója szerint a megbetegedések számának drámai növekedését és kiterjedt járványokat tapasztalnak. A megbetegedések elszaporodása részben a rutin jellegű védőoltások elmaradásának számlájára írható, különösen egyes társadalmi peremcsoportokban.

Hét európai országban - Franciaországban, Grúziában, Görögországban, Olaszországban, Oroszországban, Szerbiában és Ukrajnában - 2018 első félévében meghaladta az ezret a kanyarós megbetegedések száma. Csak Ukrajna - több mint 23 ezer megbetegedéssel - több mint felét adja az Európában regisztrált összes kanyarós esetnek, ami a védőoltások utóbbi években tapasztalt csökkenő számának tulajdonítható. Szerbiában volt ugyanakkor a legtöbb halálos eset, 14.

A WHO szerint különösen veszélyeztetettek a be nem oltott kisgyermekek és a várandós nők.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.08.20 18:15

A kanyaró egyáltalán nem halálos betegség, annak idején nem is oltottak ellene, ezért majdnem minden gyerek megkapta és általában két hét alatt átesett rajta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html