Tovább romlott a helyzet reggel óta a brit szigetek déli részén árszáguldó vihar miatt. A közlekedési káosz mellett megsérült az elektromos ellátóhálózat. Sajtóértesülések szerint negyvenezer lakásban van áramszünet. A térség jelentős vasútvonalait lezárták vagy csak néhány szerelvényt indítottak útnak. A vihar nyomában özönvízszerű eső jár, ami kisebb áradásokkal fenyeget. Néhány hidat feltehetően lezárnak majd a megemelkedett vízszint miatt.

A hírek szerint eddig 70 fa eset áldozatul a szélrohamoknak, némelyikük az utakra dőlt, eltorlaszolva azokat. A tengeri közlekedés szintén akadozik. A P&Q Ferries komptársaság törölte egyik La Manche-csatornát átszelő járatát, a doveri kikötőt meghatározatlan időre lezárták. A Heathrow és a Gatwick reptereken változatlanul káosz van. A British Airways délelőtti járatainak ötödét törölte. Összesen 130 repülőgép utasai szobrozhatnak Heathrow-n, amíg a vihar el nem vonul, és utána, amíg - ki tudja mikorra - helyre nem állítják a légi forgalmat.

Meteorológusok: jók voltunk

A Londoni Értéktőzsde közleménye szerint várhatóan normális napi kereskedést bonyolítanak le a befektetők és brókereik a mai napon. A biztosítótársaságok részvényeinek árfolyamán ugyanakkor nyomot hagyhat a vihar - figyelmeztetett a CNBC tudósítása szerint Michael Hewson ismert piaci elemző. A szakértő ugyanakkor nem számít túl nagy hatásra: legfeljebb a kicsavart fák hagynak nyomot az infrastruktúrán.

Az áramszolgáltatóknak több fejfájást okozhat a rendkívüli időjárás, mint a biztosítóknak - véli Hewson. A meteorológiai intézet szerint már napközben enyhülni fog a szél. A szolgálat megdicsérte önmagát: hála az előrejelzés technológiai fejlődésének a hétfői viharra jóval kitörése előtt pontosan figyelmeztetni tudták a lakosságot. A közlekedési dugókban ragadt autósoknak be kellett volna kapcsolniuk a rádiót.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!