Sztrájk bénítja meg a görögországi közlekedést, mivel az állami dolgozók nem vették fel a munkát, hogy tiltakozzanak George Papandreou miniszterelnök 4,8 milliárd eurós megszorítási csomagja ellen, amelyet pénteken fogadhat el a parlament - írja a Bloomberg.

A villamos-, a vonat-, a metró- és a buszközlekedés is szünetel Athénban és más városokban, mivel a munkavállalók nem fogadják el azt a tervet, miszerint csökkentenék a bónuszokat illetve és a szabadságok után fizetett összegeket.

A légi közlekedési irányítók négy órás munkabeszüntetést tartanak, ez 58 járat törlését jelenti dél és délután 4 óra között, illetve 135 járat átütemezését.

A rendőség pajzsokkal felszerelkezve vonult a parlament elé a három órás sztrájk előtt. Görögország legnagyobb szakszervezete az ADEDY, illetve a magánszektort - 2,5 millió munkavállalót - képviselő szakszervezet, a GSEE is szervezett ma sztrájkot.

A parlament pénteken szavaz arról a megszorító csomagról, amely az európai uniós döntéshozókat és a befektetőket hivatott meggyőzni a görögországi hiány leszorításáról.

A görög Kommunista Párthoz köthető PAME szakszervezeti csoport, amely egyebek mellett a pénzügyminisztérium épületénél tiltakozott csütörtökön, azt tervezi, hogy a parlament elé vonul, amint megkezdődik a vita a csomagról.

A héten bejelentett csomagot az EU döntéshozók dicsérik. Közvéleménykutatások szerint a görögök nagy többsége megérti, hogy ez az ország érdeke - közölte Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a belgiumi RTBF rádióban adott interjújában. Ugyanakkor szerinte az is érthető, hogy vannak demonstrációk, amikor a döntéseket meghozzák.

A költségvetési megszorítási célok szerint 1,7 milliárd eurót takarítanának meg, amelyet a bónuszok 30 százalékos csökkentésével, a közszolgálati cégekél 7 százalékos  általános bércsökkentéstéssel illetve a nyugdíjak befagyasztásával érnének el. Emellett növelik az adókat, valamint az alkoholra és dohánytermékekre kirótt illetéket.

Közben a Credit Agricole CIB azt közölte, hogy az euró árfolyama 1,4522 dollárra emelkedhet, ha az európai döntéshozóknak sikerül lehűteni a piaci aggodalmat a helyi fiskális deficitekre vonatkozóan.

A görögországi helyzet stabilizálódására utaló jelek a bank szerint a határidős törlesztésbiztosítási ügyletek (CDS) árszintjének további szűkülését okozhatja az amerikai és az európai kötvények között, amely a közös európai valuta erősödéséhez vezethet, közölte Stuart Bennet londoni elemző.

Az Európai Bizottság pénteken a szabályozó szervek, a központi bank, és hitelminősítő cégek képviselőivel, fund managerekkel valamint brókerekkel tárgyal Brüsszelben a CDS piac szabályozásáról - tudatta a CNBC.

A brüsszeli jogalkotók bíznak a találkozó sikerében, amellyel háborút indíthatnak a spekulációk ellen, és amellyel megoldást nyújthatnak Európa számára, hogy találjon egy törvényes lépést Görögország megsegítésére.

A görögöknek még 20 milliárd euróra van szükségük év végéig. Ugyanakkor, ha az EU úgy dönt, hogy adóssággaranciát ad a bankoknak, amelyek készek görög kötvényeket venni, azzal határozottan megsérthetik a lisszaboni szerződést - vélik jogalkotók.