Célegyenesbe fordultak a KAP-reform tárgyalásai Brüsszelben

Alapvetően három elvárásnak kell megfelelnie az új európai Közösségi Agrárpolitikának: kellően ambíciózus költségvetés, megfelelő szakpolitikai eszközök és egyszerű, a gyakorlatban végrehajtható szabályok - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.
Tóth László Levente, 2020. szeptember 22. kedd, 14:54
Fotó: MTI Fotó

Az Európa Tanács elnökségét ellátó Németország célja, hogy a tagállamok októberben elfogadják a tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszeréről. A megállapodást előkészítendő az uniós mezőgazdasági miniszterek a legfontosabb fennmaradó vitás kérdéseket vitatták meg brüsszeli ülésükön hétfőn, a magyar delegációt Nagy István agrárminiszter vezette.

Az állam- és kormányfők július végén állapodtak meg az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről, amelynek részeként a KAP-ra fordítható források nagyságát is meghatározták. Szinén kiemelt jelentőségű, hogy a magyar részesedés arányát sikerült megőrizni, aminek eredményeképp az elkövetkezendő hét évben a magyar agrárium több mint 12 milliárd euró Uniós forráshoz jut majd - emlékeztetett Nagy István agrárminiszter.

A szakpolitikai kérdésekről a tagállamok agrárminiszterei döntenek majd a tervek szerint a Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 19-20-i ülésén. A hátralévő, keménynek ígérkező tárgyalások során azért kell küzdeni, hogy a magyar gazdák számára kiemelten fontos terület alapú, termeléshez kötött, valamint beruházási támogatások az új időszakban is megmaradjanak. Szintén komoly vitára lehet majd számítani az átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelével kapcsolatban, amelyek olyan érzékeny ágazatoknak biztosítanak kiegészítő támogatást, mint a húsmarha, az anyatehén, a tej vagy az anyajuh - emelte ki Nagy István.

A legtöbb tisztázásra szoruló részletszabály az új támogatáselosztási modell kapcsán maradt fenn. Különösen fontos, hogy olyan szabályozást tudjunk elfogadni, amely a lehető legegyszerűbb módon biztosítja, hogy a gazdák minden évben időben megkapják az őket megillető támogatásokat - tette hozzá.

A KAP reformra vonatkozó tanácsi álláspont elfogadásával párhuzamosan az Európai Parlament is kialakítja saját álláspontját. Ezt követően kezdődhet meg a KAP egyeztetések végső szakasza, amikor az Európa Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság háromoldalú tárgyalások keretében próbál végső megállapodásra jutni.

HOZZÁSZÓLÁSOK