Oroszország északi csücskében igen erőteljesen elszánták magukat az emberek arra, hogy méltó karácsonyuk lesz a koronavírus-járvány ellenére - derül ki a Moscow Times tudósításából. A télapót és barátait még a szibériai fagy sem tarthatta vissza attól, hogy a jakutföldi tikszi városában, Oroszország egyik legészakibb településén karácsonyfát állítsanak.

Az idei újévköszöntő karácsonyfa-állítást december 1-jén tartották mit sem törődve azzal, hogy közben több mint 120 kilométer/órás sebességgel fújt a szél barátságtalan hóvihart kavarva a jelmezekbe öltözött résztvevők körül.

Az orosz Gyedmaroz mellett megjelent Chyskhaan, a jakutföldi télapó, aki valójában egy félig bika, félig ember lény, neve metsző hideget jelent. Rajtuk kívül számos további mitikus karakter is felvonult a karácsonyfa mellé.

Az eseményről készült videón az üdvözlés hangjai hallhatók, pontosabban lennének hallhatók, ha a süvítő szél nem nyomná el az emberek hangját. A rendező azt kéri a fellépőktől, hogy álljanak egymáshoz közelebb, ami megkönnyíti a filmezést és a túlélésüket is a jeges időben. A fát a beszámolók szerint speciális vastalapzatba ágyazták, hogy a legkeményebb hóvihart is állja. Ennek ellenére a korábbi évek tapasztalatai általában nem sokáig bírják a strapát.