Luncsenko, akit vasárnap nevezett ki Kárpátalja kormányzójává Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök, a Facebook-oldalán közzétett kiáltványában leszögezte: "Ukrajna történetében először fordul elő, hogy államunkat külföldi agresszió éri. Gyakorlatilag mindannyian az Orosz Föderációval vívandó, nyílt és totális háború szélére kerültünk. Megpróbálnak bennünket megfélemlíteni, egymással szembeállítani, függetlenségünk önkéntes feladására kényszeríteni."

"Országunk e nehéz órájában minden erőfeszítést meg kell tennünk, és készen kell állnunk, hogy megvédjük hazánkat. Összehangoltan kell cselekednünk és végrehajtanunk az állam vezetése által jóváhagyott döntéseket. Tartózkodnunk kell a meggondolatlan cselekedetektől, meg kell őriznünk józan gondolkodásunkat és higgadtságunkat" - áll a felhívásban.

A kormányzó hitet tett amellett, hogy a kárpátaljaiak az Ukrajna szabadságáért életüket áldozó hősök emlékéhez méltó választ adnak "az orosz agresszornak", és nem engedik meg, hogy az megsemmisítse eddig elért vívmányaikat. A jelenleg Kijevben tartózkodó Luncsenko egységre, bölcsességre és állhatatosságának megőrzésére szólította fel a megye lakosságát.

Kárpátalja huszti születésű új kormányzója egy tavalyi sajtónyilatkozatában elmondta magáról, hogy huszti magyar az édesanyja, Nyíregyházán végzett főiskolát, és amikor otthon tartózkodik, a huszti katolikus templomba jár. A múlt évben a kezdeményezésére állítottak emléktáblát Kölcsey Ferencnek Huszton, a várhegy lábánál.