Már most biztos: katasztrofális lesz az idei év

Aki Magyarországon azt gondolta, hogy semmi köze az Ausztráliában tomboló hőséghez, az tévedett. E miatt ugyanis biztosra vehető, hogy idén a tavalyinál is erőteljesebben romlik a Föld bolygó, és rajta hazánk klímája.
Komócsin Sándor, 2019. január 25. péntek, 19:23
Fotó: Shutterstock

A brit meteorológiai hivatal (Met Office) modellszámításai szerint 2019-ben még a kiemelkedő 2018-as növekedésnél is erőteljesebben fog bővülni a Föld levegőjének szén-dioxid-koncentrációja - adta hírül a BBC. A időjárási szakértők szerint az idei év hozza az egyik legnagyobb növekedést a meteorológiai feljegyzések kezdete, azaz több mint 150 év óta. Az ok valójában nagyon egyszerű: a fák az átlagosnál kevesebb szén-dioxidot fognak elnyelni.

Minden évben, amikor az északi féltekén tél van, emelkedik a levegőben az üvegház hatású gáz koncentrációja, mert a növények nem növekednek. Nyáron ellentétes folyamat zajlik. A déli féltekén november és február között van nyár, ezért a Földnek ez a része ilyenkor járul hozzá jobban a szén-dioxid megkötéséhez.

Idén azonban rendkívüli hőség tombol ebben a térségben - ahogy az az ausztrál időjárásról szóló hírekből is kiderül -, ami lassítja az ottani vegetáció növekedését, mert kevesebb a rendelkezésükre álló víz, amire szükségük lenne ehhez. Következésképpen a fák az átlagosnál kevesebb szén-dioxidot nyelnek el, amit az északi féltekén lévő rokonaik nem lesznek képesek pótolni.

Katasztrofális növekedés

A Hawaiin található Mauna Loa időjárási kutatóközpont 1958 óta gyűjti az adatokat a földi légkör összetételéről. Amióta ezt elkezdték, azt tapasztalták, hogy a szén-dioxid-koncentráció 30 százalékkal emelkedett amiatt, hogy az emberiség továbbra is elsősorban fosszilis tüzelőanyagok elégetésével állítja elő a civilizációját működtető energia nagyobb részét. A másik kiemelt oka a katasztrofális változásnak az őserdők kiterjedt irtása. A baj csak azért nem nagyobb, mert a föld és a tengerek elnyelik az emberi tevékenység nyomán keletkező szén-dioxid felét.

Az idei probléma hátterében az El Nino időjárási anomália keresendő. Ez akkor alakul ki, amikor a Csendes-óceán vízhőmérséklete a egyenlítőnél magasabb az átlagosnál. Az emiatt jobban felmelegedő levegő a világ egy részén a szokásosnál szárazabb, máshol csapadékosabb időt okoz. A szakértők szerint a következő néhány hónapban a magasabb hőmérséklet tovább fogja fékezni a vegetáció burjánzását, ami csökkenti a szén-dioxid elnyelését.

Kopogós számok

A brit Met Office szerint emiatt az üvegházhatású gáz koncentrációja 2,75 részecske/millióval (ppm) bővül, elérve a 411 ppm-es szintet. Ez a mutató először 2013-ban lépte át a 400-as határt. Jó hírként legfeljebb azt könyvelhetjük el, hogy a 2018-2019-es El Nino nem lesz olyan erős, mint amilyen a 2015-2016-os vagy az 1997-1998-as volt.

A kutatók sajnálkozva állapítják meg, hogy igazuk volt: a légkör szén-dioxid-koncentrációja az előre jelzettnek megfelelően folyamatosan nő. Ez ellentmond annak a törekvésnek, hogy a világ elkerülje az atmoszféra több mint 1,5 Celsius-fokos felmelegedését a következő évtizedekben, illetve több mint kétfokos növekedését az évszázad végére. Az utóbbinál nagyobb felmelegedés a tudósok szerint globális társadalmi katasztrófához vezetne.

Ugyanakkor az, hogy idén rekordtempóban emelkedhet a szén-dioxid koncentrációja, még nem jelenti azt is, hogy 2019-ben minden hőségrekord megdől, ugyanis az utóbbi több más körülménytől is függ. Az viszont biztos, hogy a brit tudósok büszkék arra, hogy az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján kidolgozott időjárási modelljük megbízhatóan jelzi előre a szén-dioxid-kibocsátás alakulását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2019.01.26 11:37

@pecskeke: Pont az origot hozod fel??? Ők kongatják a vészharangot legjobban klímaváltozás ügyében. Most vagy tájékozatlan vagy, vagy rosszindulatú és még ebbe is politikát viszel bele!
Kis segítség neked, itt az elmúlt 2 heti termésük a témában:
http://www.origo.hu/tudomany/20190116-erosodnek-az-oceani-hullamok-a-klimavaltozas-hatasara-allitjak-kutatok.html

http://www.origo.hu/tudomany/20190117-a-vadon-termo-kavefajtak-tobb-mint-60-szazalekat-fenyegeti-a-kipusztulas.html

http://www.origo.hu/tudomany/20190122-gyorsabban-olvad-gronland-jege-mint-azt-eddig-veltek.html

http://www.origo.hu/tudomany/20190122-a-klimavaltozas-miatti-talajvizhianyra-figyelmeztetnek-a-kutatok.html

http://www.origo.hu/tudomany/20190122-egyre-kisebb-a-sarki-rakok-elohelye-a-melegedo-tengerviz-miatt.html

http://www.origo.hu/tudomany/20190125-tovabbra-is-ejfel-elott-ket-perccel-all-a-vegitelet-oraja.html

http://www.origo.hu/tudomany/20190125-a-tavalyi-volt-a-negyedik-legmelegebb-ev-a-foldon-a-feljegyzesek-kezdete-ota.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2019.01.26 11:05

@Panzerkraftwagen_Drei: "2. Mert a földgázt az oroszok adják, akik bármit megmanipulálnak. Ezért vagyok én is Gazprom-részvényes."
Manipulált a gáz? Ha ezt mondanád pont azok hülyéznének le, akik globálisfelmelegedéseznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2019.01.26 11:00

@Panzerkraftwagen_Drei: ""miért fogy el minden évben több gáz"

1. Azért, mert a klímaberendezések is energiát, végső soron földgázt fogyasztanak."

Most kifejezetten csak a lakások gázfogyasztás-mérő óráira gondoltam. Minden ismerősöm erre panaszkodik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pecskeke, 2019.01.26 08:58

@laci_52: Maga kb annyira ért az éghajlatváltozáshoz, mint Trump. Attól, hogy per pillanat pár napig hideg van, attól még éves szinten a Föld átlaghőmérséklete nő. Néha az origo.hu-n túl is van élet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.01.26 07:19

az időjárás az ember nélküli világban is folyton változott, nincsen ebben semmi új. az időjárásra az az állandó, hogy nem állandó. O1G-t nem tudják éppen ezért királlyá választani mint Mátyást a Duna jegén mert nincsen jég!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html