Kedvező óriáshitelt kap Magyarország is

A nagy európai fejlesztési bankok és a Világbank 30 milliárd eurós hitelprogrammal sietnek a kelet-közép-európai országok segítségére. Magyarország is kedvezményezettek között van.
NAPI, 2012. november 9. péntek, 10:42
Fotó: Napi.hu

Az Európai Befektetési Bank (IEB), az Európai Unió fejlesztési bankja, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank 30 milliárd dolláros "akciótervet" fogadott el 17 kelet-európai, illetve kelet-közép-európai ország támogatására - jelentette a Financial Times (FT). A segítség a Baltikumtól a Balkánig terjedő régiót fogja át, amelynek országai megszenvedik az európai válságot. Ennek a térségnek Európa súlyos nehézségekkel küzdő nyugati és dél-nyugati fele a legfőbb tőkeforrása, illetve exportpiaca, s bár az országcsoport GDP-jének átlagos növekedési üteme meghaladja az EU átlagát, Csehországot és Magyarországot recesszió sújtja.

A keretösszeg kétharmadát, húszmilliárd eurót az IEB adja. A bank tőkéjét a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében a nyáron emelték meg tízmilliárd euróval. A Világbank 6,5 milliárd euróval, az EBRD négymilliárd euróval járul hozzá a hitelhez. A csomag egyik célja, hogy pótolja az unió kohéziós alapjainak várható zsugorodását az EU 2014-2020-as költségvetésében. Ezt a forrást az kurtítja meg, hogy a tagországok egy része - a Nagy-Britanniával az élükön - meg akarják akadályozni a közös uniós büdzsé bővítését.

Négyszeresére hízott néhány hét alatt

A program az FT szerint az EBRD új elnöke, a brit Suma Chakrabarti diplomáciai erőfeszítéseinek köszönhető. A menedzser nyári kinevezése óta erősen lobbizott azért, hogy az uniós intézmények tegyenek összehangolt erőfeszítést Délkelet-Európa támogatására. Ez a kezdeményezése hízott meg a tágabb programmá. Néhány hete még csupán nyolcmilliárd euróról volt szó, amelyet azoknak balkáni államoknak szántak volna, amelyeket különösen erősen sújtott a náluk is jelen lévő görög bankok válsága.

A hírek szerint azonban az IEB úgy látta, hogy az egész régió újabb támogatásra szorul, és ezt a véleményét hajlandó volt a keretösszeg jelentős megemelésével is alátámasztani. A program támogatóinak érvelését Chakrabrti abban a mondatban foglalta össze, amely szerint Európa keleti fele megint olyan gondoktól szenved, amelynek nagyobb részt nem az idetartozó országok okozták.

Nem fenyeget katasztrófa

A hitelezők nem akarják azt a benyomást kelteni, hogy a térség országait az összeomlás fenyegeti, ezzel szemben lendületet akarnak adni a 2008-2009-es válság utáni gazdasági kilábalásnak - mondja Erik Berglof, az EBRD vezető közgazdásza. Emellett segíteni akarják a régió felzárkózásából fakadó előnyök kihasználását is.

A terv szoros kapcsolatot mutat a kelet-európai leányvállalatokkal rendelkező nyugati bankok 2009-es bécsi kezdeményezésével, amelyben a pénzintézetek vállalták, hogy súlyos hazai problémáik ellenére nem vonják ki tőkéjüket a régió országaiból, azaz nem ezen az áron küzdik le gondjaikat. Ez a döntés akkor 24,5 milliárd euróval segítette a térséget.

Ugyanakkor az új terv kidolgozói leszögezik, hogy nem a pénzügyi likviditás bővítése a céljuk. Közvetlenül akarják segíteni a növekedést: a gazdasági reformokat, a versenyképesség javítását szolgáló projekteket. Szóba kerülhetnek infrastrukturális, vállalati és a pénzügyi szolgáltatásokat fejlesztő beruházási programok is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.11.09 19:06

22 évet késtek ,és egyébként is egy Marshall 2 terv kellett volna...kettős mérce..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Edvard, 2012.11.09 19:04

@USE:
"Magyarország történetének legrosszabb hitele a 2008-as imf/ecb hitel."

Ezt még igazán beírhatná néhány topikba, nem hallottuk elégszer.

"A tömegek felfogóképessége korlátozott, értelmük kicsi, feledékenységük viszont nagy. (...) A hatásos propagandának csak nagyon kevés pontra kell korlátozódnia, és ezeket címszavakként annyiszor elismételni, míg a tömegből a legutolsó is azt érti ezeken a szavakon, amit mi akarunk."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

justice, 2012.11.09 18:55

Érdekes a két utóbbi hozzászólás egy pusztán gazdasági jellegű hírből is politikai szinezetű komment.Tudomásom szerint az erbd hitelt nem az állam veszi fel hanem a cégek ha éppen szükségük van rá.Én másképp látom a dolgokat más az életszemléletem mint amit a baloldal képvisel de nem vagyok annyira utálattal feléjük azért hogy másképp gondolkodnak mert nincs olyan hogy egy út csak egyféleképpen járható,ha meggyőznek akkor el is ismerem de az hogy amit orbán(jobboldal) csinál az csak rossz lehet és sugárzik a kommentből az utálat az minősíti a komment létrehozóját is
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.11.09 18:52

Magyarország történetének legrosszabb hitele a 2008-as imf/ecb hitel.
A szovjet hitel messze-messze jobb konstrukció volt.
Igaz a szabadságunkkal fizettünk érte.
Az is igaz sokaknak sokkal jobb volt a gulyás kommunizmus, mint a mostani multi kulti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

brunn, 2012.11.09 18:21

Csatlakozom Blamához!

Nem kell a hitel!!

Mi saját erőnkből és a magyar tálentumból építkezünk!

Éljen a szabad Magyarország! Éljen a Kínai-Magyar barátság! Éljen a Szovjet-Magyar... Pardon, eltévedtem a téridőben??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html