Kedvezőtlen fordulat jöhet az euróna gazdaságában

Októberben kissé lassult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme - közölte szerdán a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.
MTI-Eco, 2014. november 5. szerda, 12:29

Októberben 52,3 pontra csökkent a szeptemberi 52,4 pontról az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI). Az index októberi előzetes értéke 52,4 pont volt.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI végleges értékei alapján kalkulált októberi összetett BMI 52,1 pont lett, magasabb a szeptemberi 52,0 pontnál, de alacsonyabb az 52,2 pontos előzetes értéknél.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a teljesítmény növekedési ütemének lassulását jelzi.

"Az euróövezeti BMI nem túl biztató képet fest a kilátásokról, a gazdaság nagyobb valószínűséggel vesz kedvezőtlen, mint kedvező fordulatot" - mondta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.

Kifejtette: miközben a teljesítmény a 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedéssel összhangban kissé nagyobb mértékben növekedett, mint szeptemberben, az új megrendelések szinte stagnáló, 15 hónapja legalacsonyabb növekedése az elkövetkező hónapokra a gazdasági helyzet romlását vetíti előre.

A kilátásokat a foglalkoztatás tavaly november óta első alkalommal bekövetkezett csökkenése is beárnyékolja - fűzte hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.11.05 12:33

5 éve áll az eurózóna ....,ide megy az expotunk 75 %-a ,a gdp 92 %-a az exportból termelődik ..., kör bezárult ...a 2-3 % növekedés is csoda így ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html