Kedvezőtlen kilátások - válság jön?

A Caterpillar szerint 2008-ra az Egyesült Államok gazdasága válság elé nézhet.
NAPI Online, 2007. október 29. hétfő, 13:25
Fotó:

A világ legnagyobb erőgép-gyártója, a Catepillar a múlt héten lefelé módosította a 2008-ra vonatkozó profit előrejelzését, arra hivatkozva, hogy az amerikai gazdaság "recesszió közeli állapotba, sőt akár válságba is" kerülhet jövőre az ingatlanpiaci pangás hatására. A hír hallatán a befektetők lejtőre küldték a vállalat részvényeit, ám a gazdasági szereplők részéről egy darabig kommentár nélkül maradt a Catepillar vezetőségének bejelentése.

A két éve tartó ingatlanpiaci pangás, és az általa előidézett hitelpiaci válság mindenesetre látható nyomot hagyott a vállalatok bevételein. A Standard & Poor's 500-as tőzsdeindexén szereplő vállalatok nyeresége a harmadik negyedév során több mint öt év óta most először lett alacsonyabb a korábbiaknál, megtörve ezzel a 20 negyedév óta tartó, 10 százalékos profitnövekedést meghaladó sikerszériát.

A tengerentúli ország vezérigazgatói között végzett, október 11-én nyilvánosságra hozott felmérés szerint az Egyesült Államok gazdasági növekedése jövőre 2 százalék alatt maradhat, de az ország elkerülheti a recessziót - a két negyedéven keresztül tartó GDP csökkenést.

A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint az idei negyedik negyedév növekedése 1,8 százalék lesz, míg jövőre 2,5 százalékos növekedés várható. Az idei év második negyedévében a gazdaság expanziója 3,8 százalék volt, míg a harmadik negyedévben az előzetes adatok alapján 3,1 százalékos növekedést regisztráltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK