A hazai vállalkozások szerint még nincs vége a válságnak, ugyanakkor jelentős részük már jelentős fejlesztéseket és beruházásokat tervez. A beruházási boom úgy tűnik Kelet-Magyarországon indul majd be a következő 12 hónapon belül - ez derül ki a Magyar Fejlesztési Bank helyzetértékeléséből. Az MFB Indikátor elnevezésű kutatásban 339 magyar vállalat véleményét összegezték.

Az MFB-Indikátor - amelyet ezentúl félévente adnak közre - értéke most 38,2 pont. Ez négy részindexből adódik össze: a makrogazdasági, a piac, a finanszírozási és a beruházási mutatószámokból. E négyből kettő jelenleg még kifejezetten kedvezőtlen. A makrogazdasági 21,2 a piaci pedig 37,7 - a százas listán. Mindkettő a gazdasági recessziót mutatja - bár a picai index értéke már egy kis optimizmusra utal.

A beruházási és finanszírozási érték ugyanakkor már bizakodásra ad okot. A magyar cégek - és ezen belül is a nagyvállalatok - ugyanis jelentős fejlesztéseket terveznek. A beruházásokat a technológia korszerűsítése vezeti, amelyet a piaci helyzet stabilizálása és a termelés bővítése követ.

A fejlesztésekhez tekintelyes részük közel 40 százalékuk tervez tőkebevonást és további 18,2 százalékuk szeretne uniós forrásokat bevonni. A finanszírozás korlátait a cégek a magas kamatokban és a szűkös hitelkínálatban látják, de nem elhanyagolható hányaduk a piac bizonytalanságára és az árfolyamkockázatra is panaszkodik. Előtérbe került a forgóeszköz finanszírozás - a vállalatok 35,8 százaléka tervezi ennek felhasználását.

A válságot leginkább a nyugat-magyarországi cégek érezték meg - forgalmuk átlag 5 százalékkal csökkent. Közép- és Kelet -Magyarországban viszont csak 3-4 százalékos volt a forgalom csökkenés. Az MFB-Indikátor szerint a középtávon a beruházások éppen az ország keleti részében gyorsulnak fel: a cégek 62,4 százaléka tervez egy éven belül fejlesztést, míg az országos átlag csak 58,1 százalék. Beruházást főleg a nagy és közép méretű vállalkozások terveznek, a kis és mikro vállalatok ugyanakkor egyáltalán nem számolnak fejlesztésekkel.