Kellemes meglepetést okozott az euróövezeti adat

A vártnál nagyobb mértékben fokozódott a gazdasági aktivitás augusztusban az euróövezetben - közölte csütörtökön a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.
MTI, 2015. szeptember 3. csütörtök, 12:44
Fotó: Reuters

Augusztusban 54,4 pontra emelkedett a júliusi 54,0 pontról az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI). Elemzők az előzetes adattal, 54,3 ponttal megegyező értéket vártak augusztusra.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összevonásával képzett összetett BMI 54,3 pontra emelkedett augusztusban a júliusi 53,9 pontról. Elemzők 54,1 pontot vártak augusztusra, a BMI előzetes adatával megegyező értéket.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a teljesítmény növekedési ütemének a gyorsulását tükrözi.

Az euróövezet négy nagy nemzetgazdasága közül 58,8 pontos összetett BMI-vel Spanyolország mutatta fel a legnagyobb növekedési ütemet, ami egyben az ország második legjobb teljesítménye is volt az elmúlt nyolc és fél évben. Lendületes növekedést ért el Németország és Olaszország is, az előbbi öt hónapja, az utóbbi 53 hónapja a legnagyobb mértékűt. Franciaország ismét csalódást okozott, teljesítménye stagnálás közeli szintre húzódott vissza, bár az összetett BMI még ezzel együtt is már a hetedik hónapja tartózkodik az 50 pontos, a növekedést a zsugorodástól elválasztó határ felett. A legjobb teljesítményt Írország érte el 59,7 ponttal.

A munkahelyteremtés üteme az elmúlt négy évben az egyik legmagasabb értéket érte el augusztusban az euróövezetben.

"A világgazdasági növekedés miatt táplált aggodalmak fokozódása ellenére, a Grexit csökkenő valószínűségének köszönhetően, szerte az euróövezetben javult az üzleti környezet augusztusban, a gazdasági teljesítmény így négy éve a legmagasabb ütemben növekedett. Az augusztusi BMI értékek alapján arra lehet következtetni, hogy a harmadik negyedévben az euróövezeti GDP-növekedés 0,4 százalék közeli szintre emelkedhet" - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.

A tényleges euróövezeti teljesítménynövekedés végül nagyobbnak bizonyult az előzetes értéknél, elsősorban Németországnak, illetve a négy éve a legjobban szereplő Olaszországnak köszönhetően. A legbiztatóbb kilátásokat azonban a spanyol BMI adatokból lehet leszűrni, ahol egyszázalékos GDP-növekedésre lehet számítani a harmadik negyedévben - mondta.

A francia adatok azonban aggodalomra adhatnak okot - mutatott rá a Markit közgazdásza, kiemelve, hogy az előzetes érték alatti végleges érték stagnálás közeli harmadik negyedévi GDP-növekedést sejtet. "Összességében azonban az Európai Központi Bank meggyőződhet róla, hogy az euróövezeti gazdaság képes ellenállni a világpiaci ellenszélnek" - hangsúlyozta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.09.03 12:47

..semmi ,nulla ....,és ugye az exportunk 78 % -a idejön ..!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html