Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke közölte, hogy azok a kormányok, amelyek megsértik az európai uniós költségvetési szabályokat, szigorúbb büntetésre számíthatnak, egyebek között visszavonhatják szavazati jogaikat - adta hírül a Bloomberg.

Szélesebb körű pénzügyi szankciókat vethetnek be, illetve nem pénzügyi és eljárási büntetésekre is sor kerülhet, például szigorúbb jelentési követelményeket írhatnak elő, vagy akár korlátozhatják, sőt fel is függeszthetik a szavazati jogaikat - közölte Trichet Brüsszelben.

Az EU hivatalnokai új költségvetési szabályokat dolgoznak ki, hogy megakadályozzák az adósságválság megismétlődését. Az európai vezetők tervei szerint a megerősített végrehajtási rendszerről készült terveket októberig hozzák nyilvánosságra.

Trichet közölte azt is, hogy a kormányoknak meg kell vizsgálniuk minden lehetőséget az engedményekre vonatkozó jogszabályok kapcsán, ami a szigorúbb rendelkezéshez vezet. Az EU-szerződés legutóbbi felülvizsgálata, amit a lisszaboni szerződés aláírása zárt le, nyolc évig tartott.