Keményen kritizálja az Egyesült Államokat az IMF

Aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek hitelt érdemlő tervei költségvetési hiányának csökkentésére - idézte Olivier Blanchard-t, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdászát a szerdai Le Monde.
MTI-Eco, 2011. április 20. szerda, 13:25
Fotó:

A baloldali francia napilap a közgazdász szavait tolmácsolva azt írta, hogy az amerikai költségvetési kiadások csökkentéséről szóló április 8-i kétoldalú megállapodás nem elegendő, és az országnak további döntéseket kell hoznia a hiány lefaragására. Blanchard ugyanakkor elismerően nyilatkozott Barack Obama amerikai elnök április 13-i beszédéről, azt a megfelelő irányba tett lépésként értékelte.

Az európai adósságválságról az IMF szakértő kijelentette, hogy az európai perifériához tartozó államokban jelentősen kell növelni a munkaerejük termelékenységét, vagy csökkenteni kell a fizetéseket, vagy mindkettőt. Ezeknek az államoknak hosszú távon is nagy erőfeszítéseket kell tenniük - idézte Blanchard-t a napilap.

Arról is szólt, hogy a Valutaalap megváltoztatta az országok külföldi tőkebeáramlást korlátozó intézkedéseivel kapcsolatos álláspontját. Mint mondta, rövid távon igazolhatóak a gazdaság túlfűtöttségéhez vezető mozgékony tőkebeáramlást korlátozó intézkedések.

HOZZÁSZÓLÁSOK