Keserű győzelmet hoztak a német választások - véli a francia kormány

A francia, a spanyol és a lengyel kormány részéről is érkezett már gratuláció Angela Merkelnek. Míg Párizs és Madrid az EU megerősítésének fontosságát emelte ki, addig Varsó azt hangsúlyozta, hogy partnerségi együttműködésre törekszik Németországgal.
Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 25. hétfő, 15:16
Fotó: Reuters

Christophe Castaner francia kormányszóvivő szerint Angela Merkel kancellárnak "keserű győzelmet" hoztak a német szövetségi parlamenti választások, amelyeken előretört "a nagyon erőszakos, nagyon radikális szélsőjobboldal".

"Először is üdvözölni kell Angela Merkel győzelmét. Ez a negyedik, és amikor Franciaországban azt látjuk, hogy egy kormányfő negyedik alkalommal győz, akkor eléggé csodáljuk" - fogalmazott a kormányszóvivő hétfőn a BFM hírtelevízióban. "Aztán viszont, igen, jól látjuk, hogy ez a győzelem keserű. Keserű, mert együtt járt a nagyon erőszakos, nagyon kemény, nagyon radikális szélsőjobb előretörésével, és Németországban még inkább, mint máshol" - tette hozzá.

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló, bevándorlás- és iszlámellenes AfD a szavazatok 12,6 százalékával kerülhet be a Bundestagba.

Macron már gratulált

Emmanuel Macron francia államfő vasárnap este a Twitteren gratulált a német kancellár győzelméhez, és biztosította arról, hogy Franciaország "eltökélten" folytatja az együttműködést Németországgal Európáért, az AfD eredményére azonban nem tért ki.

"Felhívtam Angela Merkelt, hogy gratuláljak neki" - írta a köztársasági elnök. "Eltökélten folytatjuk az alapvető együttműködést Európáért és hazáinkért" - tette hozzá Macron.

Erős és hatalmas Európára van szükség

Christophe Castaner kormányszóvivő szerint "a francia-német viszonyban lényeges, hogy van egy motor, amely lehetővé teszi a változásokat az európai színtéren". Jelezte, hogy Emmanuel Macron kedden a párizsi Sorbonne egyetemen mutatja be részletesen az Európai Unió reformjára javasolt útitervét, amelyen "együtt dolgozott Angela Merkellel".

"Az ötlet egyszerű: azt kell megérteni, hogy ha harcolni akarunk a nacionalizmusok és a populizmusok ellen a belpolitikában, erős és hatalmas Európára van szükség, amely védelmez és amely felszabadít. Ma nem ez a helyzet, ezért újra ki kell találni Európát" - mondta a kormányszóvivő.

A francia elnök az elmúlt hónapokban számos kezdeményezést tett azért, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatokat Párizs és Berlin között, s a Nagy-Britannia európai uniós kiválását (brexit) követően a két ország együtt tegyen javaslatokat az EU reformjára. Ebben Angela Merkel és a német szociáldemokraták (SPD) is partnernek mutatkoztak.

Miután azonban vasárnap este a CDU/CSU-val eddig koalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) kijelentették, hogy ellenzékbe vonulnak, a Zöldek és az FDP részéről egyaránt jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni a kormányzati együttműködés lehetőségéről a CDU/CSU-val, de csak akkor lehet szó közös kormányról, ha fő célkitűzéseiket megvalósíthatják.

Christian Lindner, az FDP elnöke többek között kijelentette: az FDP elutasítja a francia elnök azon tervét, hogy a hazai össztermék (GDP) több százalékából - azaz több száz milliárd euróból - álló közös költségvetése legyen az euróövezetnek, ha mindennek csak az a célja, hogy a németek befizetéseiből támogassák a francia állam fogyasztását, vagy Olaszországban Silvio Berlusconi volt kormányfő gazdaságpolitikai hibáinak kijavítását.

A spanyol kormány erős szövetséges lesz

Európának erős Németországra van szüksége, amely elkötelezett az Európai Unió megerősítése mellett - hangsúlyozta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak írt hivatalos levelében, amelyben gratulált a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért győzelemhez.

Mint írta, szavazatával a német társadalom nemcsak a kancellár támogatását újította meg, hanem bizalmát egy "erős, egységes, versenyképes, szolidáris és fejlődő Európában". Mariano Rajoy reményét fejezte ki, hogy ez a győzelem elősegíti a kiváló spanyol-német kapcsolatok, továbbá a különböző nemzetközi fórumokon a stratégiai egyetértés megerősítését. A spanyol kormányban Merkel szilárd szövetségesre számíthat - tette hozzá.

A spanyol miniszterelnök a hivatalos levelet megelőzően nyilvános Twitter-üzenetben is gratulált Angela Merkelnek. "Egy erős Németország egy jobb Európában" - írta a kormányfő, aki egyben az Európai Néppárthoz tartozó spanyol konzervatív Néppárt (PP) elnöke. Ehhez a pártcsoporthoz tartozik a német választási győztes CDU/CSU is.

A lengyelek partnerségi együttműködésre törekednek

Beata Szydlo lengyel kormányfő levélben gratulált Angela Merkelnek a választási eredményhez, leszögezve, hogy Varsó partnerségi együttműködésre törekszik legnagyobb szomszédjával, Németországgal.

A lengyel kormányfői hivatal Twitter-honlapján közzétett levélben Szydlo meggyőződésének adott hangot, hogy Merkel vezetésével alakuló német kormánykoalíció lépései "a német polgárok jólétét, az európai integrációt, valamint a Lengyelországhoz fűződő jószomszédi kapcsolatokat" szolgálják majd.

Szydlo arról biztosította Merkelt, hogy a varsói kormány "a partnerségi együttműködés eszméjének megvalósítását" akarja Németországgal. Megjegyezte: Lengyelországot a legnagyobb szomszédos országgal a jó kétoldalú együttműködés, valamint az uniós és a NATO-tagság köti össze.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.09.25 15:50

A színfalak mögött már mindenki tudja, hogy drasztikusan meg fog változni a politizálás. Elsősorban Németországban, de Európában is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html