A következő tíz év során 1100 milliárd dollárral csökkentené az amerikai költségvetési deficitet Barack Obama kormányzata.

A hétfőn kiszivárgott tervek szerint idén tovább fog emelkedni a költségvetési hiány, egészen 1645 milliárd dollárig, ám 2012-ben 1101 milliárd dollárra csökkenne, 2015-ig pedig a GDP arányában 3,2 százalékra esne a vissza a jelenlegi 10,9 százalékról.

A költségvetés kiegyensúlyozására irányuló intézkedések kétharmada kiadáscsökkentésből, egyharmada pedig adóemelésből állna; a Bush-féle, leggazdagabb amerikaiaknak nyújtott adócsökkentések meg nem hosszabbításából eredő potenciális bevételekkel azonban nem számol a terv.

A 2012-es költségvetési évben 33 milliárd dollárt spórolna a kormány különféle működési költségek, valamint számos szegényeket segítő program lefaragásán, befagyasztásán. A kiadáscsökkentések másik jelentős forrása az iraki háborúhoz kapcsolódó költségek visszaszorulása lesz.

Várható azonban, hogy az amerikai Kongrusszus alsóházát birtokló republikánusokkal hosszas vitára kényszerül majd az elnök kormányzata; a terv szerint a deficit lefaragása ellenére 2021-ig további 7200 milliárd dollár adódna hozzá az amerikai adósságállományhoz.

Az Egyesült Államok hazai összterméke várhatón 3,1 százalékkal lesz nagyobb az idei utolsó negyedévben, mint a tavalyi utolsó negyedévben, majd átlagosan 4 százalékkal nő jövőre, a Barack Obama elnök által hétfőn előterjesztett költségvetési javaslatok sarokszámai szerint.

Tavaly 2,5 százalékkal bővült az amerikai gazdaság a kormányzat becslése szerint.

A gazdasági növekedés és a magángazdasági munkahelyteremtés ösztönzése a legfontosabb számomra - hangoztatta az elnök hétfőn, javaslatait a kongresszus elé terjesztve.

Ennek dacára a hétfői költségvetési elképzelések csak 2015-re számítanak a munkanélküliség 5,9 százalékos szintjére. Tavaly 9,6 százalékon tetőzött a munkanélküliség az Egyesült Államokban, jövőre 8,6 százalékot jósol a kormányzat.

Ez egyszersmind arra vall, hogy az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) óvatosan fog haladni a kamatszigorítással akkor is, ha a gazdaság amúgy nekilendülne. Törvényi megbízatása ugyanis - eltérően az európai központi bankokétól - nem csupán az árstabilitás őrzésére szól, hanem kifejezetten a maximális foglalkoztatás elősegítésére is.