Két Viktor között lehet választani

Nagy érdeklődés mellett zajlik Ukrajnában az elnökválasztás; a több mint húsz induló közül igazából kettőnek van esélye, hogy Leonyid Kucsma utóda lehessen.
NAPI Online, 2004. október 31. vasárnap, 12:41
Fotó:

Kucsma - és kívülről Moszkva - Viktor Janukovics mostani kormányfőt támogatja az ellenzéki jelölttel, az ország nyugatias átalakítását szorgalmazó Viktor Juscsenkóval szemben.


A kampányban már két hete nem lehetett közvélemény-kutatási adatokat közzétenni, az utolsó adatok fej-fej melletti küzdelmet ígértek.


Abban szinte minden tudósítás egyetért, hogy az első menetben aligha lesz győztes, annál is kevésbé, mert már jó előre választási csalást emlegetett mindkét oldal. Voltak ennél durvább megnyilvánulások is, Juscsenko például szeptemberben közölte, hogy meg akarták mérgezni, Janukovics pedig még  héten is azt mondta, hogy az ellenzék akár azon az áron is győzni akar, hogy vér folyjék a barikádokon.


A BBC tudósítója szerint már korán reggel sokan álltak sorba az este hétig nyitva tartó szavazóhelyiségeknél, amelyeknél összesen 140 ezer rendőr vigyáz a rendre. Mindenhová jutott civil megfigyelőkből, köztük külföldiekből is, Magyarországról negyvenen érkeztek az EBÉSZ megbízásából.  


A belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy az erő alkalmazását is lehetségesnek tartja szükség esetén.

HOZZÁSZÓLÁSOK