Élesen bírálta az Európai Központi Bank (ECB) szeptemberben indított monetáris enyhítési programját (OMT) a német jegybank, mondván: kérdéses, hogy az ECB feladata lenne az euró megvédése és az európai jegybank bizonyos lépéseivel a német adófizetők pénzét kockáztatja. A Bundesbank a német alkotmánybírósághoz eljuttatott állásfoglalásában fogalmazta meg véleményét még decemberben, a dokumentumot a Handelsbalatt gazdasági lap szerezte meg. A testület júniusban dönt arról, hogy az eurózóna biztonsági alapja (ESM) felállítása összhangban van-e a német alkotmánnyal - ehhez gyűjt be szakértői véleményeket.

A Bundesbank idézi az OMT fő indokát, amely szerint az alacsony európai alapkamat ösztönző hatása nem érvényesül a nyomás alatt lévő eurótagországok reálgazdaságában, mivel a befektetők az eurózóna szétesésétől tartva ennek ellenére nem viszik a pénzüket ezekre a piacokra. A német jegybank szerint ez az érvelés szubjektív elemeket tartalmaz. Feltehető a kérdés például, hogy ha igaz is, amit állít, azaz nem működik a transzmissziós mechanizmus, akkor kell-e, és ha igen, miért kellene ezt korrigálnia az európai jegybanknak

A Bundesbank megkérdőjelezi Mario Draghi ECB-elnök többször elismételt álláspontját, miszerint a banknak biztosítania kell az euró fennmaradását. Ez szerintük nem feladata az ECB-nek. A német jegybank szerint, ha az OMT keretében - akár a kisegített kormányokkal szemben támasztott feltételekhez kötve - eurózónás államkötvényeket vásárol az ECB, akkor rossz minőségű papírokhoz jut, amelyeken végső soron az övezet minden adófizetőjének zsebét terhelő vesztesége keletkezhet.

Végül a Bundesbank helyteleníti, hogy az európai jegybank enyhítette a hozzá hitelért forduló nemzeti bankoktól elvárt fedezettel kapcsolatos követelményeket. Ha az egyik tagország elhagyná az eurózónát, akkor a gyenge fedezet okozta veszteséget a bennmaradóknak, köztük a német adófizetőknek kellene fedezniük.