Kétszázezer forintos minimálbér Szlovákiában?

Szlovákiában a Szakszervezetek Szövetsége kiütötte a biztosítékot a munkaadói szövetségeknél minimálbér-emelési javaslatával. Egyikük sci-finek minősítette az érdekvédők elképzelését.
Barabás Júlia, 2018. június 24. vasárnap, 14:46
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Heves reakciókat váltott ki a szlovákiai Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) az javaslata, miszerint a minimálbért 2019-ben 635 euróra (több mint 200 ezer forint) kellene emelni - adta hírül a pozsonyi Új Szó.. Az ötletet a Munkaadók Országos Szövetsége (AZZZ), a Magánorvosok Szövetsége (ASL) és a Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) is abszurdnak minősítette.

A KOZ emlékeztet rá, hogy javasolt összeg a 2019-ben feltételezett átlagbér 60 százaléka. A szakszervezeti szövetség szerint a minimálbért nem lehet csak a munkáltatók szemszögéből nézni, mert nem csak arról szól, hogy növeli a munkaadók kiadásait.

A minimálbér 32 százalékos növelése sci-fi. A jelenlegi 480-ról (150 ezer forint) 635 euróra való emelés tárgyalási alapnak sem megfelelő - mondta az AZZZ elnöke, Tomás Malatinsky. Egy ilyen jelentős emelésre az állami költségvetés sem ad lehetőséget, hiszen a minimálbér jelentős hatással van a közszférában fizetett bérek alakulására.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

_Jhony, 2018.06.25 12:25

Ez kb a fele a nyugati minimálbérnek. De itt Kelet Európában, még ez is sok?? őrültség többet kérni, Itt keleten csak és kizárólag kevesebb jár??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html