Kevesebb a munkanélküli Spanyolországban

Spanyolországban csökkent a munkanélküliség júniusban, egy hónap alatt csaknem 70 ezren jutottak munkához, de az elhúzódó gazdasági válsággal küszködő ország 40 millió lakosából 4,1 milliónak továbbra sincs állása.
MTI-Eco, 2011. július 4. hétfő, 11:35
Fotó:

A madridi munkaügyi minisztérium adatai szerint a munkanélküliek száma 1,6 százalékkal, 67 858 fővel csökkent májushoz képest. A munkanélküliség sorban a harmadik hónapja mérséklődött, de még így is 21,3 százalékon áll, ami a legmagasabb érték a fejlett ipari országok körében.

A javulás az idegenforgalom robbanásszerű fejlődésének köszönhető. Az észak-afrikai és közel-keleti politikai bizonytalanság miatt ismét egyre több turista érkezik Spanyolországba, az év első 5 hónapjában 7,3 százalékkal voltak többen a tavalyinál, és 24,1 százalékkal többet költöttek, mint a 2010 január-májusi időszakában.

Ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest 3,5 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma, mert az idegenforgalom és az exportra termelő ipar - a jelenlegi két húzóágazat - nem tud annyi munkaerőt felszívni, mint a 2008-ban összeomlott építőipar, amelyben milliók dolgoztak. A legnagyobb probléma a fiatalok munkanélkülisége, az Eurostat uniós statisztikai hivatal kimutatása szerint a 25 éven aluli népességben 40 százalék feletti az állástalanok aránya.

Az ingatlanszektor és az építőipar összeomlása óta recesszióval küszködő Spanyolország elhúzódó válsága komoly aggodalmat okoz az unióban, hozzáértők attól tartanak, hogy Athén és Dublin után Madrid is külső segítségre szorulhat, ami szétfeszítheti az uniós mentőalap kereteit.

Spanyolország esetleges megrendülése azért is különösen veszélyes lehet, mert a spanyol gazdaság kétszer akkora, mint a görög és az ír, valamint az ugyancsak külső támogatásra szoruló Portugália gazdasága együttvéve.

HOZZÁSZÓLÁSOK