A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkárhelyettese elfogadta a megbízatást, első szavai szerint a szegénységgel és a fiatalok helyzetével kíván azonnal foglalkozni. A 47. évében járó politikus - aki a második legfiatalabb olasz miniszterelnök lehet - holnap megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat.

Letta vélhetően nagykoalíciót vagy a jobboldal által is támogatatott kormányt próbál összehozni, miután a baloldalnak csak a képviselőházban van többsége, a szenátusban nincs - ez is az oka annak, hogy a választások után két hónappal még nincs kormány. Az együttműködés lehetőségét erősíti, hogy a jelölt nagybátyja, Gianni Letta régóta Silvio Berlusconi egyik kulcsembere - kabinetfőnöke is volt - , akit az olasz politikai erők közti nagy közvetítőként tartanak számon.

A Berlusconi-féle PdL részéről ugyanakkor már figyelmeztetés is érkezett: csak olyan kormányt támogatnak - közölte Angelino Alfano a jobboldali párt főtitkára -, amelyet maga a baloldal is egyértelműen támogat. Hogy nem lesz sima a megállapodás, azt Letta is jelezte, amikor a PdL esetleges feltételeiről kérdezték: ez a kormány nem fog minden áron megszületni - válaszolta a corriere it. szerint. A február végi választások protestszavazatainak zömét begyűjtő Öt Csillag Mozgalom már jelezte, hogy ellenzékben marad.