Kezdődik Kelet-Közép-Európa hanyatlása

Érzékeny búcsút vesz a működőtőke a kelet-közép-európai régiótól, kedvenc célpontjától a rendszerváltás utáni évtizedekben. Akkor még munkaerő-felesleg csalogatta ide a befektetőket, míg most munkaerőhiány van. A pénz dél és kelet felé vándorol.
Komócsin Sándor, 2017. július 29. szombat, 09:09
Fotó: Reuters

Kelet-Közép-Európa egy gazdasági korszak végéhez ért - kezdi háttéranyagát a Reuters. A foglalkoztatási adatok rekordokat döntenek, az alkalmazottak a nyugati szinthez közelítő béreket akarnak, így véget ér az az olcsó, képzett munkaerőre alapozó fejlődés, amely a rendszerváltás után jellemezte ezt a régiót.

A munkanélküliségi ráta 3-7 százalék, a bérek kúsznak felfelé - gyorsabban, mint a kontinens nyugati felén. Tavasszal éppen Magyarország vezetett ezen téren: márciusban majdnem 13 százalékkal voltak magasabban a keresetek, mint egy évvel korábban. A térség országainak kormányai és vállalatai azzal a kihívással néznek szembe a következő években, hogy új utakat kell találniuk a gazdasági növekedéshez.

Esettanulmány

A múlt havi sztrájk a Volkswagen pozsonyi üzemében jól mutatja a folyamatot. Ez volt az első munkabeszüntetés egy szlovákiai autó-összeszerelő gyárban, amióta az ország az egy főre vetítve autógyártó nagyhatalom lett.

A szakszervezetek 14 százalékos emelést követeltek - hol van ez már attól, amikor 10-20 évvel ezelőtt örültek, hogy a nyugati bér töredékéért munkát kapnak. Zoruslav Smolinsky, a VW Slovakia szakszervezeti vezetője, a sztrájk szervezője például a futószalag mellett kezdte a pályafutását 1992-ben havi 75 eurónak megfelelő bérért. Családja alig tudott megélni ebből.

Ma a német cég több mint 12 ezer alkalmazottja átlag 1804 eurót visz haza - igaz, ez még mindig kevesebb mint fele annak, amit a VW németországi dolgozói kapnak. Smolinsky szerint ezt a különbséget a jövőben nem tartják igazolhatónak. Az országunk az EU része - fejtegeti -, ezért lépésről lépésre mérsékelni kell a különbséget.

Nem egyedi eset

A sztrájk sikeres volt, ám a VW nem az egyetlen vállalat, amelyre béremelési nyomás nehezedik. A dél-koreai Kia és a francia Peugeot szintén növelte a kereseteket Szlovákiában, az Audi és a Mercedes Magyarországon volt kénytelen sztrájkfenyegetésekkel szembe nézni. Válaszul a német autógyártó jelezte, hogy Szlovákia búcsút mondhat fejlesztéseinek, ha ottani alkalmazottai további drága követelésekkel állnak elő.

Az orosz Renaissance Capital befektetési bank elemzői úgy vélik, hogy a külföldi befektetők nem fogják ugyan feladni meglévő bázisaikat a régióban, de új fejlesztéseiknek várhatóan máshol keresnek majd helyet. Kelet-Közép-Európa soha többé nem fogja azt kínálni a működőtőkének, amit a múlt évszázad kilencvenes éveiben kínált - írták a bank ügyfeleinek.

Szerintük a tőke kelet és dél felé keres majd magának olcsó munkaerőt. A működőtőke terjeszkedésének következő hulláma Törökország és a mediterrán térség déli része - Marokkó, Tunézia, Egyiptom, esetleg Irán -, illetve Ukrajna felé indul majd.

Elátkozott matek

Az uniós bérügyi mateknek két oldala van. Az EU átlagában a bérek adják a GDP 47,5 százalékát. Ugyanakkor míg Németországban 50,9 százalék ez az arány, Csehországban csak 40,4 százalék. Az érem másik oldalán a termelékenység áll. Az OECD adatai szerint a németeknél dolgozók egy óra munkával 52,7 euróval járulnak hozzá az ország gazdasági teljesítményéhez, míg a csehek esetén csupán 19,4 százalék ez az arány.

Ennek részben az az oka, hogy a cseh vállalatok főként olyan termékeket, részegységeket állítanak elő a világszintű termelési láncokban, amelyek kisebb árrést tartalmaznak, ahelyett, hogy nagyobb profitot hordozó végtermékeket vinnének a piacra - írja a Reuters háttércikke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.08.01 08:40

@gyurta:
"Hogyan kerülnek ide a muzulmánok?"

Ahol a muzulmánok elszaporodnak az az ország a középkorba jut!
Nyugaton úgy terjed az iszlám mint a rák. Nyomát erőszak, munkamorál romlás, termelékenység romlás, aktivitási ráta csökkenés jelzi.
50 éven belül óriásit fog zuhanni a nyugati életszínvonal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.07.31 23:21

@gyurta: elmebeteg, már a szlovákokról is hazudozol?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.31 22:58

@gyurta: Nyugalom, ne izgasd föl magad, mindjárt visszavisznek... Egyél egy kis macskaeledel-konzervet meg hipóstojást, ha már penészes, patkányokkal mint társbérlőkkel megosztott lyukadból ezen a nyáron se mersz kimozdulni, a járókelőktől rettegve, meg a vásott utcagyerekektől, akik múltkor is belefordítottak a kukába, miközben guberáltál, hogy csak kalimpáltál visítva, amíg az összeszaladt lakók, hatalmas közröhej közepette, ki nem szabadítottak... Teljesen megértem hogy azóta nemhogy az utcára, de még a lépcsőházba se mersz kimenni...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.31 22:45

@krix2:
Hogyan kerülnek ide a muzulmánok? le*****m az ezzel kapcsolatos hülyeségeidet, sőt a s******t törlöm vele.
A Nyugat elhúz, a V4 is le van köpve. Szlovákia a kvótán felül is vesz át migránsokat. Ők Európához akarnak tartozni, az ő hátukat is nézheti OV. hülye megválasztója és sajnos mi is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.07.31 20:16

@gyurta:
"Úgy elhúz a Nyugat"

Elhúzna a Nyugat ha a muzulmán horda meg nem állítaná...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html