Az Európai Szabadalmi Hivatal döntése értelmében a 2011-es Európai Feltalálói Díj nyertesei: Per-Ingvar Brånemark (Svédország - életmű), Ann Lambrechts, Bekaert (Belgium - ipar), Jens Dall Bentzen, Dall Energy Aps (Dánia - kkv-k), Christine van Broeckhoven, Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (Belgium - kutatás), valamint Ashok Gadgil és Vikas Garud, University of California/Lawrence Berkeley National Laboratory, WaterHealth International (USA/India - Európán kívüli országok).

Az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office, EPO) az EU Tanács magyar elnökségével és az Európai Bizottsággal együttműködve ma a kontinens legrangosabb feltalálói díjával ismerte el a kiemelkedő kutatókat. A díjátadás Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián volt.

Idén először magyar jelöltje is volt a díjnak, Molnár Béla, a Semmelweis Egyetem sejtanalitikai laboratóriumának vezetője személéyben. Molnár egy virtuális 3D mikroszkópot fejlesztett ki, amelyet a kórbonctani diagnosztikában lehet használni. A találmányt a kis- és középvállalkozások kategóriájában jelölték, de itt végül dán győzelem született.

A 2006-ban alapított díjat a hivatal évente adja át az Európai Bizottsággal és a díjátadó ünnepség idején soros EU-elnök országgal együttműködve. A pénzjutalommal nem járó díj azokat az invenciózus személyeket és csoportokat ismeri el, akik úttörő munkájukkal választ adnak korunk kihívásaira, és ezzel hozzájárulnak a technikai és gazdasági fejlődéshez.

 

A nyertesek:

Per-Ingvar Brånemark (Svédország)
A ma már széles körben gyakorolt orvosi módszer, az osseointegráció úttörője, amely olyan titánimplantátumokon alapul, amely stabil kapcsolatot hoz létre az implantátum és a csont között. Ez a fogorvosok körében ma már szabványos implantációs technika, és széles körben alkalmazzák a rekonstrukciós sebészetben is. A módszer millióknak vált hasznára szerte a világon.

Ann Lambrechts, Bekaert (Belgium)
Találmánya újfajta építészeti megoldásokat lett lehetővé azáltal, hogy javította a vasbetonszerkezetek hajlítási szilárdságát. Az általa kifejlesztett acélszálelemek nagymértékben javítják a beton szakítószilárdságát, csökkentik az építésre fordítandó időt, és számos olyan látványos új létesítmény megvalósítását tette lehetővé, mint például a Gotthard-alagút.

Jens Dall Bentzen, Dall Energy Holding Aps (Dánia)
Speciális alacsony kibocsátású kemencéje akár 60 százalék nedvességtartalmú bioüzemanyagok elégetésére is alkalmas, így ideális a környezetbarát, nagy hatékonyságú és költségkímélő biomassza alapú áramtermeléshez a gyárakban és a gyártó üzemekben.

Christine van Broeckhoven, Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (Belgium)
A kutató Alzheimer-kórt okozó gének azonosítására kifejlesztett úttörő módszere új gyógyszerek és kezelési eljárások megszületését tette lehetővé. Ezentúl a Broeckhoven által azonosított gének és fehérjék mindegyikét "célba vehetik" a neurodegeneratív betegségekre kezeléseket kidolgozó kutatók.

Ashok Gadgil és Vikas Garud, University of California/Lawrence Berkeley National Laboratory, WaterHealth International (USA/India)
Az egyenletes vízáramlást gravitációval és gondosan megtervezett hidraulikai kialakítással biztosító UV-sugaras fertőtlenítő eszközük ezer liter víz óránkénti fertőtlenítéséhez csupán egy 40 wattos izzót használ fel. A víztisztító berendezést a világ több mint tíz országában telepítették, segítségével több mint kétmillió embert látnak el tiszta vízzel.

"Az európai szabadalmak fontos szerepet játszanak az ötlettől a piaci sikerig terjedő ciklusban. Az Európai Feltalálói Díj nyertesei ki tudták használni a szabadalmi rendszer előnyeit. Nem csupán vállalatuk és kutatóintézetük gazdasági fejlődéséhez járultak hozzá, hanem segítettek a munkahelyteremtésben és a mindennapi életkörülmények javításában is" - jelentette ki Benoît Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke.