Kiárusítja részvényeit a lengyel kormány

A lengyel kormány értékesítette a Bank Pekaóban lévő tulajdonrészének több mint háromnegyedét - írja a Bloomberg. A Lengyelország legnagyobb piaci értékű bankjában lévő állami tulajdonrész eladásából befolyó összegből a költségvetés egyre növekvő deficitjét finanszíroznák.
Mezősi Tamás, 2009. augusztus 6. csütörtök, 12:50
Fotó:

A kormány az Unicredit leánybankjában lévő teljes, 3,95 százalékos tulajdonrészén túl szeretett volna adni, ám csupán annak 77 százalékára kapott ajánlatot. A kormány végül mintegy 8 millió részvényt értékesített a Bank Handlowyn keresztül, a 135 zlotys áron eladott papírokból megközelítőleg 1,08 milliárd millió zloty, mintegy 377 millió dollár folyt be.

A Nomura szakértői szerint a mostani értékesítés csak az első a sorban - a kormánynak szüksége van a pluszbevételi forrásokra, hogy a deficitet fedezni tudja, ezek a likvid eszközök pedig minden bizonnyal olcsóbb finanszírozási forrást jelentenek, mint az államkötvény-kibocsátás. A kormány tervei szerint kiárusítja a varsói tőzsdén jegyzett cégekben lévő "tulajdonmaradványait", melyekből 12 milliárd zloty bevételt remél.

A kisebbségi csomagok között több érdekes darab is található, eladnák többek között az Enea áramszolgáltatóban, a Ciech vegyipari cégben, a Groupa Ketyben, az ország legnagyobb alumíniumtermék-gyártójában és több kereskedelmi bankban meglévő állami részesedést is. A legnagyobb bevételt azonban a varsói értéktőzsde többségi részesedésének eladásától reméli az állam. A tervek között szerepelt a távközléssel foglalkozó TPSA-beli részesedésük értékesítése is, ám az alacsony árfolyamok miatt ezt későbbre halasztották.

HOZZÁSZÓLÁSOK