Legutóbbi, júniusi kamatdöntő ülésén az ECB nem változtatott az euróövezetben irányadó 0 százalékos kamaton. Legutóbb márciusban hozott monetáris ösztönző intézkedéseket: ekkor csökkentette 0,05 százalékról 0 százalékra az irányadó kamatot. Az elemzői konszenzus szerint a központi bank, a hetedik hónapban sem fog változtatni.

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya rekord alacsony szinten 13,2 milliárd forintra teljesült 2016. május végén. Az idei év első öt hónapját a központi költségvetés 98,9 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 48,9 milliárd forintos, míg az elkülönített állami pénzalapok 36,8 milliárd forintos szufficittel zárták.

Az Államadósság Kezelő Központ pénteken tartja 2019/C jelű államkötvény aukcióját 20 milliárd forint, a 2021/B jelű államkötvény aukcióját 15 milliárd forint, valamint a 2027/A jelű államkötvény aukcióját 10 milliárd forint tervezett mennyiségben.

Az Egyesült Államokban nyilvánosságra hozzák az új munkanélküliségi segélykérelmek aktuális heti adatsorait. Megjelennek a használt lakóingatlan eladások júniusi adatai is: májusban 1,8 százalékkal nőtt, míg a várakozások szerint a hatodik hónapban már 1,3 százalékkal visszaesett a használt lakások eladása.