Jó évet zárt az új-zélandi fizetőeszköz és az elemezők nem kis része úgy gondolja, hogy nincs vége a hegymenetnek. A kiwi becenévre keresztelt valuta hat százalékkal erősödött az amerikai dollárral szemben 2013 júniusa óta, miután a jegybank döntéshozói egyre határozottabban héjának mutatkoznak. A japán jennel szemben ötödével erősödött a kiwi, az ausztrál dollárral szemben az elmúlt öt év legjobb eredményét érte el, miután az 14 százalékkal gyengült az USA-dollárral szemben.

Az új-zélandi jegybank lesz az egyetlen a világ jelentős központi bankjai közül, amely emelni fogja alapkamatát 2014-en, ami egyedi helyzetbe hozza az új-zélandi dollárt - fejtegette a CNBC tudósítása szerint Kathy Lien, a BK Asset Managemenet tőketársaság igazgatója. Piaci várakozások szerint először márciusban nyúlnak az alapkamathoz, amely a jelenlegi 2,5 százalékos szintéjéről bő két év alatt 4,75 százalékra emelkedhet.

A kiwi mellett szól az új-zélandi gazdaság erős ellenálló-képessége: a GDP annak ellenére bővülni fog a 2014 márciusában végző adóévben - éves összehasonlításban várhatóan 2,7 százalékkal -, hogy az ország exportpartnerei lassulnak. Ez a növekedési ütem 2009 óta a legnagyobb. Végül az ország nagy tejporexportőr, Kína és India egyik legfontosabb ellátója. A kínai egykepolitika lazítása után várhatóan erősödni fog a tejpor importja, aminek Új-Zéland az egyik haszonélvezője lehet.

Vannak ugyanakkor olyan szakértők is, akik erősen kockázatosnak tartják a kiwi előnyben részesítését. Nem új dolog az a várakozás, hogy a G10 országok közül csak Új-Zélandon emelkedhet az alapkamat, ezért az ezzel kapcsolatos várakozások már beépültek a valutaárfolyamokba - figyelmeztet Chris Wston devizapiaci stratéga.