A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A pálinka előállítását – kis mennyiségben, saját használatra – adómentessé lehetővé tevő új magyar jogszabály egyre erőteljesebben vonzza a dél-szlovákiai pálinkafőzőket.

A magyar jogszabállyal azok élhetnek, akik hozzák a pálinka alapjául szolgáló gyümölcsöt és igazolják, hogy magyar állampolgárok.

Ezt az intézkedést azonban könnyedén ki lehet játszani – nyilatkozta a lapnak Fedor Prihradsky, a gömörhorkai szeszfőzde tulajdonosa, hozzátéve: 2009-hez képest idén a felére esett vissza a forgalma.

A lap szerint a szlovákiai (döntően magyar nemzetiségű – a szerk. megjegyzése) polgárok magyarországi rokonaik, ismerőseik segítségével élnek a lehetőséggel, de hogy mennyien, azt nem tudja megmondani a szlovák vámigazgatóság.

A Hospodárske Noviny szerint Magyarországon 700 hivatalos szeszfőzde működik, míg Szlovákiában 150, azonban az illegális szeszfőzdék száma az utóbbi százszorosa is lehet.

Az adatok bizonytalansága miatt nem lehet megállapítani, hogy a szlovák államkassza mekkora jövedéki adótól esik el az illegális és immár a határon átnyúló pálinkafőzés miatt.

Szlovákiában egy liter tiszta szesz előállítása után 5,4 euró jövedéki adót kell fizetni.