Kijev: az oroszok tovább fegyverzik a szakadárokat

Kijev szerint újabb nehézfegyvereket adott Oroszország a kelet-ukrajnai szakadároknak. A lelőtt malajziai utasszállító repülőgép 298 halálos áldozata közül 196 holttestét találták meg.
MTI, 2014. július 20. vasárnap, 16:05
Fotó: MTI/EPA

Újabb nehézfegyvereket adott Oroszország a kelet-ukrajnai szakadároknak - jelentette ki Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján. A tisztségviselő állítása szerint egy nap alatt három Grad rakéta-sorozatvetőt, négy harckocsit, hét páncélozott harcjárművet és több Ural tehergépkocsit, valamint lőszereket "dobott át" Oroszország a határon a kelet-ukrajnai Luhanszk megyébe.

Liszenko közölte, hogy a hét végén a "terrorellenes erők" 8 tagja vesztette életét a harcokban, 50-en sérültek meg. Egy nap alatt több mint 25 szeparatista támadás érte az ukrán fegyveres erőket.

A szóvivő szavai szerint Oroszország újabb csapatokat csoportosít át az ukrán határhoz. Tüzérségi egységek állomásoznak a határ közelében, valamint több mint harminc harckocsit észleltek közeledni az ukrán határ felé a brjanszki területen, illetve jelentős számú páncélozott járművet Rosztov környékéről. Emellett az orosz erők harckészültségbe helyeztek négy harckocsit, három páncélozott harcjárművet és mintegy 100 katonát a Krímben, a dél-ukrajnai Herszon megye határánál.

A tanács adatai alapján jelenleg 396 civilt tartanak a szeparatisták fogságban köztük három újságírót, hat közéleti személyiséget, bírókat és ügyvédeket is.

Az utasszállító halottai a szakadároknál lehetnek

Liszenko a sajtótájékoztatón elismerte, hogy a katasztrófát szenvedett malajziai utasszállító roncsai között megtalált holttestek zöméről az RNBO nem tudja, hol van. Emlékeztetett arra, hogy 38 áldozat maradványait a szeparatisták szombaton egy ellenőrzésük alatt álló donyecki halottasházba szállították. Hozzátette, hogy a többi hollétéről nincs információja. Mostanáig a mentést végzők a 298 halálos áldozat közül 196 holttestét találták meg. Egyes hírek alapján nem kizárt, hogy a többi felkutatott holttestet is megszerezték a szeparatisták.

Korábban a szakadárok állítólag beleegyeztek abba, hogy az ukrán hatóságok elszállítsák a holttesteket a tragédia helyszínéről. A katasztrófát vizsgáló állami bizottsággal együttműködő válságközpont vezetője elmondta, hogy Harkiv megyében egy üzemben készítettek elő "speciális helységet" a holttestek fogadására. Az üzem pontos hollétét biztonsági okokból nem hozta nyilvánosságra.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vasárnap közzétett egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyen állítólag egy szeparatista parancsnok és a katasztrófavédelem szakadárokkal szimpatizáló tagjainak egyike között zajlott le. A szakadár parancsnok arra kéri beszélgetőpartnerét, hogy a lezuhant malajziai repülőgép feketedobozait nekik juttassák el.

Közben Luhanszk repülőterét napok óta tartják körbezárva a szakadárok. A légi kikötő területén rekedt katonáktól származó információk szerint sorozatos tüzérségi támadások érik őket. Közülük már négyen életüket vesztették, és legalább 15 sebesültjük van.

HOZZÁSZÓLÁSOK