Valamennyi feltételt teljesítette Szlovákia ahhoz, hogy már a jövő hónapban megszüntessék a túlzott költségvetési hiány miatt ellene folyó uniós eljárást - közölte Peter Kazimír pénzügyminiszter, hivatkozva az Európai Bizottság legújabb gazdasági előrejelzésének adataira.

Eszerint a szlovák államháztartásnak a GDP-hez viszonyított hiánya a tavalyi 2,8-ról idén ugyan 2,9 százalékra nő, 2015-ben azonban újra 2,8 százalékra mérséklődik - írta a pozsonyi Új Szó. Ahhoz, hogy az ország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, a hiányt tartósan 3 százalék alatt kell tartania, amit várhatóan sikerül elérnie.

A jó hír mellé azonban jött egy rossz is: az Európai Bizottság szerint várható az államadósság további emelkedése, ami már tavaly meghaladta a GDP 55 százalékát, idén 56, jövőre pedig 57,5 százalékra nő. Márpedig a törvény értelmében, ha az államadósság meghaladja a GDP 55 százalékát, be kell fagyasztani a költségvetési kiadásokat, 57 százaléknál pedig a kormánynak kiegyenlített költségvetést kell készítenie. Ha ezt a kormány szeretné elkerülni, újabb megszorításokra lesz szükség - írta a lap. Brüsszel előrejelzése szerint Szlovákia a következő két évben az egyik legdinamikusabban növekvő uniós tagország lesz, a munkanélküliséget azonban ennek ellenére nem sikerül jelentősen csökkenteni, ráadásul jövőre gyorsul az infláció.