A földkerekség leggazdagabb emberei 524 milliárd dollárral növelték vagyonukat 2013-ban (ez a magyar GDP bő négyszerese), így összes vagyonuk eléri a 3,7 ezer milliárd dollárt (29 évi magyar GDP) - derül ki a Blommberg milliárdoslistájának év végi összesítéséből. A rangsorban 300 szemérmetlenül gazdag ember kapott helyet. A legnagyobb növekedést a technológiai ipar mágnásai könyvelhették el, cégeik értéke 28 százalékkal ugrott meg 2012 vége óta. Csak hetven milliárdos volt kénytelen nettó vagyona csökkenésével szembesülni az elmúlt évben.

A gazdagok 2014-ben is gazdagabbak lesznek - fogalmazta meg előrejelzését John Catsimatdis, a Red Apple Group Inc. ingatlan- és energiaipari konglomerátum alapítója. A hitelkamatok alacsonyak maradnak, a tőkepiacok tovább bővülnek és az amerikai gazdaság legkevesebb két százalékkal fog növekedni - indokolta álláspontját. Ezt a véleményt osztja Mark Haefele, a svájci UBS bank globális befektetésekért felelős vezetője. A világ nagy jegybankjai tovább támogatják a gazdaságokat, amivel a tőzsdék hóna alá nyúlnak - érvel.

Gates szárnyal

Bill Gates, a világ legnagyobb szoftverfejlesztője, a Microsoft Corp. alapítója és elnöke nem csupán visszaszerezte első helyét Carlos Slim mexikói telekomkirálytól, hanem egyben első a vagyonukat a legjobban gyarapító mágnások sorrendjében is. Az 58 éves komputerguru 15,8 milliárd dollárral, 78,5 milliárd dollárra növelte jószágai értékét. Gates vagyonát a Cascade Investment LLC tőketársaság kezeli, amely immáron csupán pénze negyedét tartja Microsoft-részvényekben.

A vállalkozás befektetései közül a kanadai vasúttársaság és a tisztítószereket előállító Ecolab Inc. részvénycsomagja bizonyult a legjobb üzletnek. Ezek értéke 34, illetve 45 százalékkal bővült. A Cascade emellett olyan vállalatok papírjaival is rendelkezik, mint a Four Season Hotels & Resorts szállodalánc vagy a fotóarchiválással foglalkozó Corbis Corp.

Slim vékonyabb lett

A növekedésben Gates mellett a kaszinócégek tulajdonosai jártak az élen - Sheldon Adelson, a Las Vegas Sands Corp., a világ legnagyobb kaszinóüzemeltetőjének feje például annak örülhetett, hogy cégének értéke több mint 70 százalékkal emelkedett. A toplista második helyén álló Carlis Slim azonban 1,4 milliárd dollárt veszített 2013-ban, így 51 milliárd dollárra esett vagyonának értéke. A legnagyobb vesztes az olajiparban utazó brazil Eike Batista volt, aki több int 12 milliárd dollárral lett soványabb.

A Bloomberg 109 olyan dollármilliárdost talált az elmúlt évben, aki egyik nemzetközi gazdaglistán sem szerepelt. Köztük van Lynsi Torres, az USA legfiatalabb nő milliárdosa, aki az In-N-Out Burger étteremlánc örököseként kerül a világ mágnásai közé.

Bejött a villanyverda

Arányaiban Elon Musk, a teljesen elektromos meghajtású sportautókat gyártó Tesla tulajdonosa érte el a legnagyobb növekedést: cégének piaci értéke 233 százalékkal, 5,6 milliárd dollárra ugrott. A siker kulcsa az volt, hogy a 70 ezer dollárba kerülő Model S szedán megtartotta ötcsillagos biztonsági besorolását az amerikai közlekedésbiztonsági hatóságnál. Ez két autó kigyulladása után vált kérdésessé.

A világ minden pontján jól ismert emberek közül kiemelkedik Mark Zuckenberg, a Facebook alapítója, aki 12,4 milliárd dollárral lett vastagabb. Európa leggazdagabb embere a Bloomberg listája szerint Amancio Ortega, az Inditex AS, a világ legnagyobb ruházati kiskereskedő cégének tulajdonosa. Vagyona 14 százalékkal gyarapodott.