Júliusban a várt 51,3 pont helyett 51,2 pontra, február óta a legalacsonyabbra csökkent az előző havi 51,5 pontról a nemzeti statisztikai hivatal (NBS) feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe Kínában.

Az NBS szerint a csökkenés kedvezőtlen időjárási körülményekre, a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban jelentkező feszültségekre és az alacsonyabb belföldi keresletre vezethető vissza.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A feldolgozóiparban mind a termelés (53,0 pontra a júniusi 53,6 pontról) mind az új megrendelések beérkezésének mutatója (52,3 pontra a júniusi 53,2 pontról) csökkent, ami mindkét esetben öt hónapja a leglassúbb növekedési ütemet jelzi - részletezi az adatokat az MTI.

Az exportmegrendelésekben viszont már sorban a második hónapja csökkenés következett be, júliusban is a júniusi 49,8 ponttal megegyező mutatószám alakult ki.

A feldolgozóiparban csökkent a foglalkoztatottság, bár az előző havinál kisebb mértékben, a mutató 49,2 pontra emelkedett 49,0 pontról.

A kínai szolgáltatóipar teljesítménye 11 hónapja a leglassúbb mértékben, bár ezzel együtt is élénk ütemben növekedett júliusban: a BMI 54,0 pontra csökkent az előző havi 55,0 pontról. A piac a júniusival megegyező 55,0 pontot várt júliusra is.

A szolgáltatóipar exportmegrendelései azonban júliusban már sorban a harmadik hónapja csökkentek, a mutató 48,9 pontra emelkedett 48,2 pontról. A foglalkoztatás növekedésnek indult, a mutató 50,2 pontra emelkedett a júniusi 48,9 pontról.

Fotó: Pexels.com/Ayala