Peking világnak eresztette a jüant

Közel másfél éves csúcsról gyengült vissza a jüan hétfőn arra a hírre, hogy a kínai jegybank eltörölte a határidős devizaügyletekhez előírt tartalékképzés kötelezettségét a kínai bankoknak.
Rácz Gergő, 2020. október 12. hétfő, 10:39
Fotó: Getty Images

A kínai központi bank a hétvégén jelentette be, hogy hétfőtől 20 százalékról nullára csökkenti azt a tartalékolási kötelezettséget, amelyet a bankoknak a határidős devizaügyleteiknek megfelelően kellett képezniük a devizapiaci kockázat kiküszöbölésére - írja az MTI.

A devizapiaci kockázat felárának eltörlésével a jüan shortolása kedvezőbbé válhat, hiszen a 20 százalékos tartalékolás kötelezettségének terhét a bankok jellemzően beépítették a határidős devizaügyletekbe.

A shortolás, vagy rövidre eladás egy olyan pénzügyi ügyletet jelent, amelynek során az eladó a megítélése szerint a piac által túlértékelt pénzügyi eszközt vesz kölcsön, majd ad el, arra számítva, hogy a piacon áresés várható, amelyből az ügylet során profitálhat.

A belföldi (onshore) piacon a jüan árfolyama hétfőn nyitáskor 6,7268 jüan/dollár volt, míg a külföldi (offshore) piacon 6,7509 jüan/dolláros árfolyamon kezdett az ázsiai kereskedés megkezdésekor.

A kínai deviza árfolyama a múlt hét kedden 17 hónapos csúcsra emelkedett a dollárral szemben, pénteken pedig, miután az onshore piac újra megnyitott a kínai nemzeti ünnep miatti nyolcnapos munkaszünetet követően, a legnagyobb napi emelkedést érte el 2005 óta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.10.12 11:10

Amerika kényszerítette Kínát, hogy ne gyengítse tovább a jüant. Most látták, hogy a forintot akármeddig gyengíthetjük és nem szól ránk senki, ezért újra gyengítésbe kezdtek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html