Kína ipari kibocsátása 12,3 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest - közölte ma a Nemzeti Statisztikai Iroda. A növekedés jócskán meghaladja mind a júliusi értéket, ami 10,8 százalékot tett ki, mind a 12 százalékról szóló elemzői várakozásokat, melyeket a Dow Jones Newswires szakértői készítettek. Az adatok persze azonnal beizzították a pozitív hangulatot a tőzsdéken, a Shanghai Composite indexe 1,4 százalékkal emelkedett a reggeli kereskedésben.

A legnagyobb meglepetést a bankszektor expanziója jelentette, hiszen a korábbi hírek arról szóltak, hogy az új kölcsönök intenzív növekedése vissza fog zuhanni az év második felében. A Kínai Népbank jelentése szerint 410,4 milliárd jüanra, vagyis több mint 60 milliárd dollárra tehető az új kölcsönök növekedése augusztus folyamán, ez az érték pedig még csak 355,9 milliárd jüant tett ki júliusban. Gyakorlatilag az összes szakértői becslés 320 milliárdra vonatkozott, egyedül a Merrill Lynch közelítette meg előrejelzésében a valós számokat, a bank ugyanis 360 és 400 milliárd dollár közötti értéket lőtt be előrejelzésében.

A fogyasztói árindex 1,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ami megközelíti a Dow Jones Newswires 1,3 százalékos várakozásait, a termelői árindex pedig 7,9 százalékkal volt alacsonyabban augusztusban a 2008-ashoz képest. A Merrill Lynch számításai szerint a fogyasztói infláció növekedése novemberben, a termelői árak emelkedése pedig decemberben kezdődhet meg.

További pozitív adatok is napvilágot láttak: a kiskereskedelmi forgalom növekedése 15,4 százalékos volt, ami szintén meghaladja a júliusi 15,2 százalékot. Az ingatlanbefektetések bővülése 34,6 százalékot tett ki augusztusban, ami jelentős emelkedés a júliusi 19, 6 százalékhoz képest. Az ázsiai nagyhatalom M2-es pénzkereslete 28,5 százalékkal emelkedett, ami gyakorlatilag megegyezik az elemzői várakozásokkal.

Még ezekkel a megnyugtató számokkal sem elégedett azonban Wen Jiabao miniszterelnök, aki kijelentette, hogy az évtized leglassabb kínai növekedésének felgyorsításához komoly, eddig példátlan állami költekezéssel és laza monetáris politikával kívánnak hozzájárulni.