Kína pénzügyi kísérletbe kezdett

Kísérleti jelleggel tíz tartománynak engedélyezi a közvetlen kötvénykibocsátást a kínai kormány, hogy segítsen pénzügyi gondjaikon.
MTI-Eco, 2014. május 19. hétfő, 10:20
Fotó: Reuters

Az érintett tartományok között van a többi között a kelet-kínai Csöcsiang, Csianghszu, Santung, a dél-kínai Kuangtung, a nyugati-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm tartomány, illetve a limitált kötvénykibocsátásra korábban is jogosult városok, Peking és Sanghaj, valamint a dél-kína Sencsen.

A kínai sajtóértesülések szerint az év második felében, július elejével kezdődő program keretein belül a tíz kormányzat közvetlenül - a pénzügyminisztérium vagy egyéb más szerv beiktatása nélkül - bocsáthat ki kötvényeket. A hatályos jogszabályok értelmében a helyi kormányzatoknak - nagyon kevés kivétellel - nincs lehetősége a piacról való közvetlen hitelfelvételre, a tartományok pénzügyi nehézségei azonban a gazdaság általános lassulásával növekszenek. Korábban, 2011 őszétől a kormány négy nagyvárosnak engedélyezte a kibocsátást, de azok az abból befolyó összeget csak meghatározott projektekre, így főleg a nyomornegyedek felszámolására használhatták fel.

A közvetlen kibocsátás a tartományok pénzügyi gondjainak enyhítésében segíthet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.19 20:42

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html