Kína tovább élénkít

A kínai jegybank 100 bázisponttal csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját, hogy ezzel is segítse a növekedést a világ második legnagyobb gazdaságában - írja a Portfolio.hu.
portfolio.hu, 2015. április 19. vasárnap, 15:36
Fotó: Reuters

A kínai jegybank vasárnap bejelentette, hogy 19,5 százalékról 18,5 százalékra csökkenti a kötelező tartalékolási rátát a kínai nagybankok számára, a döntés hétfőn lép életbe. Legutóbb február 4-én élt ezzel az eszközzel, akkor 50 bázispontos csökkentést jelentettek be.

A lépéssorozat célja a szigorú hitelezési szabályok enyhítése. Az intézkedés ugyanis jelentős pénzeket szabadít fel, ezzel növelve a bankok likviditása. Így a pénzintézetek több pénzt hitelezhetnek ki.

Az újabb enyhítés nem véletlen, az utóbbi időben a kormány és a jegybank is hozott gazdaságélénkítő intézkedéseket, de ezek hatása egyelőre gyengének bizonyult. Az ország gazdasági növekedése pedig tavaly 7,4 százalékra csökkent, ami nemzetközi viszonylatban még mindig kimagaslónak mondható, Kínában viszont 24 éves mélypontot jelentett. Ráadásul az előzetes várakozások szerint a gazdasági növekedés mértéke idén 7 százalék környékén alakulhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK