Barack Obama amerikai elnök pénteken közölte, hogy védővámokat vezetnek be a Kínából érkező, személygépkocsikra és kisteherautókra való autógumikra.

Kína a WTO-hoz benyújtott panaszon túl azt fontolgatja, hogy antidömping-vizsgálatot indít az USA-ból származó csirke- és autóimport ellen. A pekingi kereskedelmi minisztérium jóelőre cáfolta, hogy ez protekcionista intézkedés volna. Az ázsiai ország illetékesei azt egyelőre nem részletezték, hogy milyen ütemezésben és mely termékekre vonatkozna a vizsgálat. A China Daily kormánylap szerint ez az eljárás nem a gumiügy miatti bosszú.

Ha konkrét ellenlépéseket eddig nem is tett Kína, azt azért kezdeményezte, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz az USA-val.

A WTO-nak benyújtott kínai panaszt követően a két országnak 60 napja van, hogy megoldást találjon. Amennyiben ez nem sikerül, Kína olyan testület felállítását kezdeményezheti, amely kivizsgálja az ügyet és döntést is hoz.

A befolyásos amerikai acélipari szövetség - amely képviseli a gumiabroncs-iparban alkalmazottak egy részét is - az év elején petíciót intézett az amerikai kormányzathoz, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a kínai autógumik behozatala négy év leforgása alatt megháromszorozódott, ami több mint ötezer amerikai munkahely elvesztéséhez vezetett az iparágban. A szövetségi nemzetközi kereskedelmi bizottság azt javasolta, hogy Washington az első évben 55, a másodikban 45, a harmadikban pedig 35 százalékos vámmal sújtsa a kínai gyártmányú autógumikat.

Obama pénteki döntésével némileg alacsonyabb védővámokat állapított meg - az első évben 4-ről 35 százalékra emeli, a másodikban pedig 30, illetve a harmadik évben 25 százalékra csökkenti a tarifákat -, de ez így is elegendően magas illetékszint ahhoz, hogy jelentősek visszafogja a kínai autógumi-importot.