Ostromállapot alakult ki a kirgiz fővárosban

A hétfőn reggel kezdődött tüntetések éjszaka is folytatódtak a kirgiz fővárosban. A zavargásokba fordult demonstráció nyomán csatatérré változott Biskek kedd hajnalra - számolt be az Euronews.
Domokos László, 2020. október 6. kedd, 10:30
Fotó: Pixabay

A 4-5 ezres tömeg állami épületeket ostromolt meg, benyomult a kormány és a parlament irodáiba, az elnöki palotába. A tüntetők barikádokat emeltek, petárdákat és gyújtópalackokat dobáltak a rendőrökre, kocsikat rongáltak meg.

A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal próbálta kiszorítani a tiltakozókat a főtérről - kevés sikerrel. A tüntetők kiszabadították a korrupció miatt 11 év börtönre ítélt volt elnököt. Almazbek Atambajev mellett több más, volt vezető tisztségviselő is kiszabadult - írta a portál.

Helyi egészségügyi források szerint több mint százan megsérültek a hétfő éjszakai zavargásokban.

A tiltakozókhoz csatlakoztak a vasárnapi választásokon a parlamenti küszöböt el nem érő 12 párt hívei, akik nem fogadják el az eredményt, csalást emlegetnek, és új választás kiírását követelik.

Az 1990 óta független volt szovjet tagköztársaság államfője, Szooronbaj Dzsejenbekov - aki a múlt héten járt Budapesten - kedd délelőttre találkozóra hívta a választásokon részt vett összes párt vezetőjét.

HOZZÁSZÓLÁSOK