Kisebbet nőtt Japán

A korábban jelzettnél kisebb mértékben nőtt Japán bruttó hazai terméke (GDP) a tavalyi utolsó negyedévben a tokiói kormány csütörtökön közzétett felülvizsgált adatai szerint: éves szinten 3,8 százalékos volt a növekedés, szemben az előzetes adatok alapján számolt 4,6 százalékkal.
MTI-Eco, 2010. március 11. csütörtök, 08:29
Fotó:

A japán kormány szerint a tavalyi utolsó negyedéves GDP 0,9 százalékkal haladta meg az előző negyedév hazai össztermékét. Ez szintén elmarad az előzetes adatok alapján - negyedéves összevetésben - számolt 1,1 százalékos növekedéstől és a közgazdászok által várt, átlagosan 1,0 százalékos bővüléstől.


A vártnál kisebb növekedésnek az volt az oka, hogy a kormány visszafogta megrendeléseit, és jelentősen csökkent a raktárkészlet.


A felülvizsgált adatokból kiderült, hogy a szigetországban működő vállalatok a korábbinál valamivel kevesebbet költöttek berendezésekre. A tőkebefektetések csak 0,9 százalékkal növekedtek az előzetes adatokban szereplő 1,0 százalék helyett.


Az adatok azt sugallják, hogy a Kínában és Ázsia más országaiban kibontakozó gazdasági növekedés ellenére a japán vállalatok óvatosan költik a pénzüket, s inkább a költségcsökkentésre és arra összpontosítják figyelmüket, hogy ismét nyereségesek legyenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK