Kiszámolták, hogy Nicolas Sarkozy nyeri az elnökválasztást

A közvélemény-kutatásokkal szemben két közgazdász Sarkozyt prognosztizálta a francia elnökválasztások győztesének. A korábban többször sikerrel előrejelző kutatók a munkanélküliségi rátára alapozzák véleményüket.
Inforádió, 2012. március 10. szombat, 16:19
Fotó: Napi.hu

Nicolas Sarkozy nyeri az elnökválasztások második fordulóját, állítja két francia közgazdász saját, Electionscope nevet viselő matematikai modelljének eredményei alapján, annak ellenére, hogy egyelőre minden közvélemény-kutatási eredmény ennek az ellenkezőjét mutatja. A hírt azért kapta fel a mértékadó média, mert a közgazdászpáros az előző három francia, illetve amerikai elnökválasztás eredményét két hónappal előre pontosan prognosztizálta.

A leköszönő államfőt az Electionscope eredményei szerint szoros, 50,3 százalékos többséggel választják újra a második fordulóban. Az állítás kifejezetten meglepőnek tűnik, a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok ugyanis azt mutatják, hogy az első fordulóban a jelenleg fő esélyesnek tartott szocialista Francois Hollande három, a másodikban pedig 14 százalékkal ver rá Nicolas Sarkozyre.

A Bruno Jérôme és Véronique Speziari közgazdászok által kidolgozott, atipikusnak nevezett matematikai modell azonban a népszerűségi mutatók mellett azt is figyelembe veszi, hogy az éppen aktuális gazdasági helyzet milyen módon befolyásolja a választók döntését.

A két szakember a Le Figaro napilapnak adott interjúban azt mondta, Franciaországban a foglalkoztatás alakulása messze a legfontosabb szavazatbefolyásoló tényezőnek számít, ezért számításaikat a munkanélküliségi mutatókra alapozták.

Arra a következtetésre jutottak, hogy amennyiben a munkanélküliségi ráta idén meghaladta volna a 9,6 százalékot, úgy a választásokat nagy valószínűséggel Francois Hollande nyerte volna meg. Ám a francia statisztikai hivatal március 1-jén 9,4 százalékos adatot közölt, és ez a közgazdászok szerint a jelenlegi államfőnek kedvez, aki, mint mondják, biztosan megnyeri a választásokat, ha májusig nem emelkedik tovább a munkanélküliség.

A két közgazdász szerint az egyes régiókra lebontott foglalkoztatási adatok azt mutatják, hogy a gazdasági visszaesés a végéhez közeledik, emellett az Egyesült Államokban tapasztalható gazdasági fellendülés hatása is rövidesen átgyűrűzik Franciaországba. Márpedig szerintük mindkét jelenség Nicolas Sarkozy újraválasztásának az esélyeit növeli.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2012.03.10 20:12

@csabymihaly: Igazából nem fontos hogy ez az ANKARAI török
egyetemen végzett sárközy nyer vagy nem .
Az angol és francia csúcstechnikai fegyvergyártási megállapodás
már létrejött a harmadik piac számára !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2012.03.10 18:16

@csabymihaly: Illetve nagyon csúnyán megbánná a francia és az EU gazdaság is, ha Hollande győzne... Más versenyképes jelölt nincs, hacsak Le Pen lánya nem. (Hollande-nál még ő is jobb lenne)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csabymihaly, 2012.03.10 18:07

Magára maradna a német kancellár , amennyiben nem nyer Sárközi .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html