Nicolas Sarkozy nyeri az elnökválasztások második fordulóját, állítja két francia közgazdász saját, Electionscope nevet viselő matematikai modelljének eredményei alapján, annak ellenére, hogy egyelőre minden közvélemény-kutatási eredmény ennek az ellenkezőjét mutatja. A hírt azért kapta fel a mértékadó média, mert a közgazdászpáros az előző három francia, illetve amerikai elnökválasztás eredményét két hónappal előre pontosan prognosztizálta.

A leköszönő államfőt az Electionscope eredményei szerint szoros, 50,3 százalékos többséggel választják újra a második fordulóban. Az állítás kifejezetten meglepőnek tűnik, a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok ugyanis azt mutatják, hogy az első fordulóban a jelenleg fő esélyesnek tartott szocialista Francois Hollande három, a másodikban pedig 14 százalékkal ver rá Nicolas Sarkozyre.

A Bruno Jérôme és Véronique Speziari közgazdászok által kidolgozott, atipikusnak nevezett matematikai modell azonban a népszerűségi mutatók mellett azt is figyelembe veszi, hogy az éppen aktuális gazdasági helyzet milyen módon befolyásolja a választók döntését.

A két szakember a Le Figaro napilapnak adott interjúban azt mondta, Franciaországban a foglalkoztatás alakulása messze a legfontosabb szavazatbefolyásoló tényezőnek számít, ezért számításaikat a munkanélküliségi mutatókra alapozták.

Arra a következtetésre jutottak, hogy amennyiben a munkanélküliségi ráta idén meghaladta volna a 9,6 százalékot, úgy a választásokat nagy valószínűséggel Francois Hollande nyerte volna meg. Ám a francia statisztikai hivatal március 1-jén 9,4 százalékos adatot közölt, és ez a közgazdászok szerint a jelenlegi államfőnek kedvez, aki, mint mondják, biztosan megnyeri a választásokat, ha májusig nem emelkedik tovább a munkanélküliség.

A két közgazdász szerint az egyes régiókra lebontott foglalkoztatási adatok azt mutatják, hogy a gazdasági visszaesés a végéhez közeledik, emellett az Egyesült Államokban tapasztalható gazdasági fellendülés hatása is rövidesen átgyűrűzik Franciaországba. Márpedig szerintük mindkét jelenség Nicolas Sarkozy újraválasztásának az esélyeit növeli.