Kizárt a görög államadósság átütemezése?

Nehéz lenne tervbe venni, hogy Görögország jövőre visszatér a nemzetközi pénzpiacokra, miként azt eredetileg tervezték, de a görög államadósság-törlesztés átütemezése kizárt "minden formájában" - szögezte le a francia pénzügyminiszter.
MTI-Eco, 2011. május 11. szerda, 08:10
Fotó: Napi.hu

Christine Lagarde a Le Figaro című francia napilap szerdai számában megjelenő nyilatkozatában elismerte, hogy a görög kormány nem tett eleget bizonyos céloknak, mégpedig a költségvetést illetően. "Ilyen körülmények között nehéz tervbe venni a piacokra való visszatérést 2012-ben" - mondta a francia miniszter.

Mindazonáltal a görög adósság átütemezését, amelynek lehetőségét több elemző egyre valószínűbbnek tartja, Lagarde teljességgel kizártnak tartja.

"Feltétlenül meg szeretném nyugtatni a befektetőket. A múlt heti híresztelésekkel ellentétben arról sincs szó, hogy Görögország kilépjen az euróövezetből" - hangsúlyozta Lagarde, hozzátéve, hogy már egy éve minden erőfeszítés arra irányul, hogy az eurózóna egyetlen országa se váljon fizetésképtelenné.

"Senki nem akarja ily módon folytatni a nehéz helyzetbe került országok finanszírozását. De ezt feltétlenül meg kell tennünk, mert egy (euróövezeti) ország államadósságának átütemezése olyan negatív üzenetet küldene a befektetőknek, hogy az egész övezet meglakolna érte, az adósság refinanszírozási költsége minden országban emelkedne" - véli a miniszter.

Lagarde közölte, hogy semmiféle döntés nem született egy Görögországnak nyújtandó pótlólagos segítségről. Kiemelte, hogy először is a görög kormánynak kell mozgósítania saját forrásait, mégpedig privatizációs programjának gyors megvalósításával. Athénnak tudnia kell, hogy "nagyon ügyelünk arra, hogy minden vállalását betartsa" - mondta a francia pénzügyminiszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK