Kizsuppolják a portugálokat az eurózónából?

A portugál külügyminiszter a hétvégén nyilvánosan elgondolkodott arról, hogy előfordulhat, országának ki kell lépnie az euróövezetből – a megjegyzések a romló ír és görög helyzet mellett megerősítik a kialakuló képet, miszerint az eurózóna alapvető átalakítás előtt áll.
NAPI, 2010. november 15. hétfő, 12:07
Fotó:

Annak ellenére kiugróan magasak a portugál kötvényhozamok és CDS-felárak, hogy az ország gazdasági fundamentumai lényegesen erősebbek Írországénál és Görögországénál - véli számos, vezető hírügynökségek által megkérdezett elemző.

A portugál gazdaság például nem csúszott recesszióba, sőt, az előző negyedéves 1,2 százalékos éves GDP-bővülésével az eurózóna perifériájának legjobbja volt.

Portugália a legtöbb statisztikában - például a munkanélküliség és az államadósság és a GDP aránya szempontjából - az eurózóna átlagánál jobban áll, és különleges gazdasági kapcsolatai vannak az egyik legnagyobb feltörekvő országgal, Brazíliával.

Ám a jövő évi költségvetés elfogadásának kudarcba fulladásában és a kisebbségi kormányban is megnyilvánuló politikai bizonytalanságot, valamint az "európai periféria" címkét a jelek szerint nem tűrik a befektetők.

A Capital Economics Wall Street Journal által idézett közgazdásza szerint ráadásul ha Portugáliától is elfordulnak a befektetők, akkor felvetődik, hogy Olaszország esetében miért ne tennék ugyanezt.

HOZZÁSZÓLÁSOK